Milieugroep eist handhaving natuurwet

Provincie Overijssel is door milieugroepering MOB aangesproken op veehouderijen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden die geen vergunning hebben in het kader van de Natuurbeschermingswet (NB).

Milieugroep+eist+handhaving+natuurwet
© Nieuwe Oogst

Tot nu toe zijn zo'n honderdzestig veehouders in de gemeenten Dinkelland, Dalfsen, Haaksbergen en Hof van Twente aangemeld. Volgens de actiegoep moet de provincie handhavend optreden, omdat ze voor de wet illegaal zouden handelen.

Het betreft bedrijven die vergunningplichtig zouden zijn en nooit een aanvraag voor een NB-vergunning hebben ingediend.

Onderzoek

De provincie heeft de bedrijven op de hoogte gebracht dat zij hun positie gaat onderzoeken. Overijssel is voor de wet verplicht te reageren op de handhavingverzoeken.

De provincie beraadt zich nog op de verder te nemen stappen en komt later met een verklaring. LTO Noord Overijssel heeft de betrokken leden ondersteuning toegezegd en zoekt samen met de provincie naar een oplossing, zegt provinciaal voorzitter Erik Back.

MOB heeft al eerder provinciebesturen aangesproken op hun handhavingplicht in het kader van de NB-wet, onder andere provincie Utrecht. In dat geval ging het om een tiental bedrijven, waarvoor het provinciebestuur indertijd een oplossing heeft gevonden.

Mondjesmaat

MOB kondigt nu aan landelijk zoveel mogelijk bedrijven te willen aanpakken die in haar ogen illegaal opereren. Omdat dit een individuele doorlichting vergt, komen de verzoeken tot handhaving mondjesmaat los.

MOB-actievoerder Marcel Middelkamp die Overijssel onder zijn hoede heeft, zegt dat de komende tijd voor nog tientallen bedrijven handhavingsverzoeken zijn te verwachten. 'Wij zijn nu noodgedwongen de accountants voor de provincies. Eigenlijk moeten zij gewoon hun werk doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer