Veel animo ‘Reusel-De Mierden’

Reusel-De Mierden - Het gaat boven verwachting met de interesse in de kavelruil in gemeente Reusel-De Mierden. Zeker 27 boeren willen meedoen. Samen brengen ze minimaal 210 hectare aan te ruilen grond in.

Douwe KortingNa een lange aanloop is dit voorjaar besloten om in de Kempengemeente te komen tot een snelle kavelruil. Die moet niet alleen de agrarische structuur versterken, maar ook een aantal andere doelen dichterbij brengen.
Zo moet gemeente Reusel-De Mierden nog stukken ecologische verbindingszones aanleggen. Verder staat provincie Noord-Brabant aan de lat voor de inrichting van een deel van het Nationaal Natuurnetwerk in het dal van de Reusel.
Ook waterschap De Dommel heeft nog een klus te klaren, die voortkomt uit de Kaderrichtlijn Water. Het waterschap werkt vooral aan een betere waterkwaliteit in de Reusel en aan de inrichting van gebieden voor de opvang van overtollig water.

Grondpot

Behalve de boeren brengen ook de andere gebiedspartners gronden in. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant, dat de grondpot van BBL overneemt, brengt ruim 100 hectare in. Ook gemeente en waterschap hebben kavels beschikbaar.
ZLTO-projectleider Rob Schrauwen schat in dat de grondpot voor de hele gemeente zo’n 300 hectare omvat. ‘Veel meer dan de 150 hectare waar we een paar maanden geleden op rekenden. Dit bevestigt alleen maar dat de ruiling op draagvlak kan rekenen en voorziet in een behoefte.’
De kavelruil in Reusel-De Mierden staat onder tijdsdruk, want deze moet eind dit jaar zijn beslag krijgen. Twee maanden geleden is kavelruilcoördinator Mart Huijbregts begonnen met een eerste inventarisatie onder de boeren in de gemeente. ‘Die gesprekken verliepen goed, boven verwachting zelfs’, reageert Huijbregts.
Inmiddels heeft de kavelruilcoördinator ongeveer dertig individuele gesprekken gevoerd. ‘De eerste 27 geïnteresseerden zijn binnen, meer dan verwacht’, zegt hij tevreden.
Over een paar weken is er een informatiebijeenkomst voor alle deelnemers en een kavelruilspreekuur. Weer een paar weken later moeten de eerste ruilschetsen op papier staan. Dat doen de boeren overigens zelf, in drie groepjes van een man of acht. Aan het eind van de avond krijgen ze een conceptindeling mee naar huis. Daarna hebben de ondernemers zo’n zes weken om akkoord te geven.
In een tweede ronde in november moet de ruil definitief worden beklonken. De deelnemende boeren en tuinders kunnen het nieuwe groeiseizoen op hun nieuwe percelen beginnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer