CBS: Nederland groot in frites

Omgerekend in verkoopwaarde produceerde Nederland in 2013 bijna een derde van de totale Europese productie aan bevroren aardappelproducten. België is de grootste producent in volumes.

Han ReindsenNederland is daarmee de grootste producent van frites, aardappelschijfjes en rösti in Europa, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse bevroren-voedselbranche verwerkte in 2013 minder aardappelen dan in 2012.
De productie van diepvriesaardappelen bedroeg vorig jaar in Nederland 1,4 miljard kilo. België verwerkte zo’n 60 miljoen kilo meer en was daarmee gemeten naar hoeveelheid de grootste producent van Europa.
‘De Nederlandse verwerkende industrie produceert in vergelijking met België een betere kwaliteit, bestemd voor het hogere segment van foodservicebedrijven zoals McDonald’s. De bedrijven kopen aardappelen op contract, weten de kwaliteit en kunnen voldoen aan de eisen van de afnemer’, legt Hans Leerssen van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) uit.
In Nederland werd in 2013 voor 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geproduceerd. Het meeste (87 procent) is bestemd voor export. Ruim driekwart gaat naar landen in Europa, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.
Saoedi-Arabië en Brazilië kwamen in 2013 op plaats vier en vijf als exportbestemming. Daarnaast werd voor een bedrag van ongeveer 230 miljoen euro aan diepvriesaardappelen ingevoerd.
De aardappelverwerkende industrie in België richt zich meer op afzet in derde landen. De vraag naar frites in die landen neemt toe en daarmee het verwerkte volume in België. Leerssen: ‘De verwerkende industrie in België koopt vooral aardappelen in via de handel. Ze kan geen garantie geven over de herkomst. Dat maakt het moeilijker om aan specifieke eisen van afnemers te voldoen.’
België heeft in vergelijking met Nederland meer en kleinere aardappelverwerkende bedrijven. ‘Ze kunnen moeilijker voldoen aan de strenge eisen van grote Amerikaanse foodbedrijven. Nederlandse bedrijven hebben een stuk historie, meer ervaring en meer volume om aan de eisen te voldoen’, stelt Leerssen.
In België maakt de diepvriesindustrie vooral gebruik van het (goedkopere) ras Bintje, terwijl Nederlandse bedrijven meer duurdere aardappelrassen gebruiken. Ook dat verklaart een deel van het verschil.
Overigens is het niet eenvoudig om een strikte opsplitsing te maken tussen België en Nederland. Bedrijven in beide landen werken over de grenzen heen. In ieder geval is de Benelux de belangrijkste verwerkingszone voor diepvriesaardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer