Nat+lelieproefveld+van+ROL+druk+bezocht
Nieuws
© nieuwe oogst

Nat lelieproefveld van ROL druk bezocht

De twee proefvelden van de Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) in Wapse zijn donderdag druk bezocht. Een paraplu was geen overbodige luxe.

Op het proefveld aan de weg tussen Vledder en Wapse was er veel aandacht voor de bolontsmetting met Nontox.

Met Nontox kunnen telers op een milieuvriendelijke wijze de risico’s van PIAMV beperken. De veldproef van ROL laat tot nu toe geen schadelijke behandelingseffecten zien.

Onafhankelijk onderzoek

ROL-voorzitter Hans van der Heijden uit Vledder denkt dan Nontox het gebruik van chemie in de lelieteelt flink kan beperken. Hij vindt meer onafhankelijk onderzoek nodig.

De mogelijkheden om de spuitfrequentie tijdens het groeiseizoen te reduceren, zijn beperkt. Uit een proef van de Proeftuin Zwaagdijk blijkt dat een zevendaags schema nog kan, maar een tiendaags schema te veel risico geeft.

Bestuurders van provincies en gemeenten kregen donderdag inzicht in deze cijfers. ‘Ze waren onder de indruk. Zo proberen we begrip te kweken’, zegt onderzoeker Frank Kreuk.

Afrikaantjes

Student Harmen Postma loopt stage bij het HLB in Wijster. Hij onderzoekt de productie en winbaarheid van luteïne uit afrikaantjes.

Luteïne is een natuurlijke kleurstof, te gebruiken in de food & feed-sector. Een extra inkomstenbron kan aaltjesbestrijding met afrikaantjes een impuls geven.

Gladiool

Op het proefveld ligt ook een vuurbestrijdingproef van Agrifirm in gladiool. Vooralsnog is dat geen reden om de naam Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt te wijzigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer