Voedsel weggooien laatste optie

Betere prijzen zijn hard nodig, maar goed voedsel gooi je niet weg. Dat is het uitgangspunt van LTO Nederland bij het normaliseren van de marktsituatie in de groente- en fruitsector.

Jan van LiereSamen met de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en met ketenpartijen pleitte LTO deze week voor het van de markt houden van een deel van de groente- en fruitproductie. Dat kan in de vorm van interventie, van groen oogsten of van niet-oogsten. De maatregelen tijdens de EHEC-crisis in 2011 kunnen daarbij als voorbeeld dienen.
‘Als de overheid de goede maatregelen neemt, kunnen we de schade door lagere prijzen voor een deel ondervangen’, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Hij benadrukt dat de sector daarbij zelf de helft van de kosten voor haar rekening neemt.
Uit de markt nemen van groenten en fruit is niet hetzelfde als het weggooien van die producten. ‘We doen er alles aan om vernietiging van voedsel te voorkomen’, verzekert Maat. ‘Zo kunnen er producten naar de voedselbanken. En als er geen andere oplossing is, is er altijd nog de mogelijkheid om het te verwerken tot veevoer of te vergisten.’
LTO heeft donderdag al overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de voedselbanken. Daarbij is de bereidheid uitgesproken om interventieproducten aan te bieden aan de voedselbanken. Afspraken zijn nog niet gemaakt, begin volgende week worden de gesprekken voortgezet.
Dan zal er ook meer duidelijkheid zijn over de mogelijkheden voor interventie. EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft toegezegd om maandag met voorstellen te komen. Maat geeft aan dat de EU er zeker 1 miljard euro voor uit moet trekken. Dat geld zou niet alleen uit het landbouwbudget moeten komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer