%E2%80%98Tegen+zoiets+ben+je+machteloos%E2%80%99
Nieuws
© Peter van Houweling

‘Tegen zoiets ben je machteloos’

Op veel plekken in West-Brabant kon begin deze week het water niet direct weggesluisd worden omdat het gewoonweg te veel was. Getroffen boeren zetten vraagtekens bij de aanpak van waterschap Rivierenland.

Akkerbouwer Jacob Branderhorst uit Eethen schat dat minimaal 4 hectare van zijn aardappelen in Hank onder water heeft gestaan. Hij vindt het wrang dat eerst het water bij de dorpen werd weggepompt, waardoor het op de landbouwpercelen alleen maar erger werd.

‘Een boze reactie dat de burger belangrijker is dan de boer is natuurlijk snel gemaakt. Dat komt door de emotie op dat moment. Vanuit boerenoogpunt gezien vind ik dat waterafvoer prioriteit nummer één moet zijn van het waterschap.’

Fullspeed

Mathieu Gremmen, Heemraad bij waterschap Rivierenland en verantwoordelijk bestuurder voor de watersystemen, legt uit wat er vanaf maandagochtend gedaan is om het water af te voeren.

‘Om 12.00 uur draaiden alle pompen fullspeed. Ook zijn er extra pompen bijgezet en zo nodig verplaatst. De gemalen Altena bij Sleeuwijk en Hagoort bij Drongelen zijn opengezet en continu bemand zodat ze optimaal konden draaien. Maar tegen zoiets ben je machteloos.’

Fritesaardappelen

Tjerk de Regt uit Hank heeft ‘ernstige twijfels’ over de overlevingskansen van 3 hectare fritesaardappelen. 2 hectare rode uien stonden lang onder water en hij was maandag tot diep in de nacht met een kraan aan de slag om zijn wortels te redden.

Ook De Regt zet vraagtekens bij de werkwijze van het waterschap. ‘Bij Nieuwendijk werd het water doodleuk weggepompt richting een sloot bij een perceel rode uien. Dorp droog, maar ik zit wel met de gebakken peren.’

Hij gaat graag met het waterschap ‘op een positieve manier’ in gesprek hierover. ‘Waarom bijvoorbeeld geen water geloosd op de Maas?’

'Veel geinvesteerd'

Gremmen heeft begrip voor de kritische geluiden: ‘Ik begrijp als geen ander dat waterschade heel erg vervelend is en hoop dat de verzekering soelaas biedt. Er is heel veel geïnvesteerd om in te spelen op het veranderende klimaat, maar tegen dit soort extremen kun je niet op investeren.’

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer