Overheid steunt bedrijven in de knel

Het ministerie van Sociale Zaken staat werktijdverkorting toe voor bedrijven die minder werk hebben als gevolg van de handelsboycot. De Belastingdienst zal soepel omgaan met betalingsproblemen.

Overheid+steunt+bedrijven+in+de+knel
© Nieuwe Oogst

Dat zijn enkele maatregelen die het kabinet treft als steun voor het bedrijfsleven. Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma (beiden EZ) hebben de Kamer vanmiddag een overzicht gestuurd.

Garantstelling

De regering onderzoekt nog of er, in overleg met de banken, een garantstelling werkkapitaal zal worden ingevoerd. Dat gebeurde eerder ook al in verband met de financieel-economische crisis en de EHEC-crisis.

De overheid zal extra steun geven bij het ontwikkelen van nieuwe markten voor producten die getroffen worden door de boycot. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van bilaterale afspraken over veterinaire of fytosanitaire voorwaarden bij export.

Hulp ambassades

De Nederlandse ambassades hebben opdracht gekregen bij voorrang getroffen bedrijven te ondersteunen bij het zoeken naar afzet op alternatieve markten. Het ministerie van EZ organiseert op korte termijn handelsmissies en promotieactiviteiten op beurzen.

Staatssecretaris Dijksma laat weten dat ze de maatregelen waar Landbouwcommissaris Dacian Ciolos mee komt, snel zal omzetten in Nederlandse regelingen. Ze wil het volgende week al invullen, waarna de maatregelen uiterlijk in september van kracht worden.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer