‘Pootaardappelacademie nuttig’

‘Overal in het land heeft het volop geregend, maar hier in het noorden van Friesland is de grond nog erg droog. Daardoor groeien de aardappelen niet snel en stellen we de oogst uit om toch voldoende opbrengst te krijgen.’

Berrie Klein Swormink‘Net als de melkveehouderij is de pootaardappelteelt kennisintensief en voortdurend in ontwikkeling. Je hebt veel vakkennis nodig om goede resultaten te boeken. Zo verschilt bijvoorbeeld het gewenste bemestingsniveau per ras’, aldus Miedema.
De Friese akkerbouwers die meedoen aan de Pootaardappelacademie proberen van elkaar te leren. Dat doen ze door bijeenkomsten te houden bij elkaar op het bedrijf en daar eerder gekozen thema’s nader uit te diepen.
Miedema kende voor de start van de Friese Pootaardappelacademie bijna alle deelnemers al. Maar bij de meesten was hij nog nooit op het bedrijf geweest. ‘In een sector als de glastuinbouw is het sinds jaar en dag gebruikelijk dat ondernemers kennis uitwisselen met elkaar. Het is nuttig dat we dat als pootaardappeltelers nu ook van de grond krijgen’, vindt Miedema.
De akkerbouwer is enthousiast over de meerwaarde van de Pootaardappelacademie. ‘Door bij andere telers te kijken en met hen in discussie te gaan, kun je tot nieuwe en betere inzichten komen. Bij de teelt van pootaardappelen draait uiteindelijk alles om de kwaliteit van je eindproduct. Dat bepaalt ook je saldo. Als je steken laat vallen, heeft dat financieel grote gevolgen.’

Financiering

Cor Udding van Projecten LTO Noord is projectleider van de Pootaardappelacademies in Friesland en Groningen. ‘De rol van Projecten LTO Noord is vooral het organiseren en begeleiden van de bijeenkomst en het regelen van financiering van de Pootaardappelacademie’, vertelt hij. ‘Samen beschikken de pootaardappeltelers over heel veel kennis. Wij creëren een structuur waarbij ze die kennis op een laagdrempelige manier met elkaar kunnen uitwisselen. Laurens Persoon van DLV Plant verzorgt de vakinhoudelijke begeleiding’, zegt Udding.
De deelnemers aan de Friese Pootaardappelacademie hebben zich verdeeld over drie expertisegroepen: bewaring, ziekten en teelt. Miedema zit in de groep ‘bewaring’. ‘Bij bewaring draait het vooral om het behoud van de kwaliteit van het product dat je hebt geoogst. Ventilatie en bewaartemperatuur spelen daarbij een grote rol. Zo is voldoende ventileren belangrijk, maar te veel ventileren wil je ook niet omdat je daarmee kilo’s weg ventileert en daarmee een deel van je opbrengst.’
De academie is betrokken bij onderzoek naar de teelt van pootaardappelen in bredere ruggen, 90 centimeter in plaats van 75 centimeter, waarin de aardappelen kruislings worden gepoot. Het gaat om een idee van akkerbouwers Durk en Elise Bierma in Waaxens. ‘De verwachting is dat hiermee een hogere opbrengst gerealiseerd kan worden’, zegt Udding.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer