Doorbraak komt op tijd gereed

Almelo - Voor de aanleg van De Doorbraak loopt nog één onteigeningsprocedure. De werkzaamheden rond de aanleg van de beek liggen verder goed op schema.

Jacomien VoorhorstIn de eerste nieuwsbrief over De Doorbraak stond: ‘De werkzaamheden duren naar verwachting tot 2015.’ Hoewel projectleider Henk Lansink voorzichtig blijft, lijkt die voorspelling uit te komen. ‘Eind volgend jaar ligt de beek erin’, zo zegt hij.
De Doorbraak is een nieuwe beek die waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel aanleggen vanaf de oostkant van Almelo tot aan de Exosche Aa. De beek is 13 kilometer lang en moet de stad Almelo voor wateroverlast behoeden.
Ook moet de beek verdroging in de regio tegengaan. Door de aanleg ontstaat tevens een ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost-Twente.
Voor de aanleg van de beek is 110 hectare landbouwgrond, verdeeld over circa 150 percelen, nodig. Om verslechtering van de landbouwstructuur te voorkomen, kwam er een gebiedsproces met een vrijwillige kavelruil. Daarvoor konden twee bedrijven worden aangekocht: één met grond in De Doorbraak en een bedrijf vlak bij de nieuwe beek. Dat laatste bedrijf verkast naar Drenthe.
‘Als waterschap vonden we dat de landbouw niet onder de aanleg van de beek mocht lijden’, zegt Wim Stegeman van waterschap Vechtstromen. ‘Huiskavels mochten niet kleiner worden. Dat is bij één ondernemer niet gelukt, maar hij is gecompenseerd met extra veldkavels.’
Stegeman is blij dat het ruilproces goed is verlopen. ‘Dat creëert draagvlak voor de aanleg van de beek. Bijna alle grond is uiteindelijk in goed overleg aangekocht. We hebben nu helaas nog te maken met één onteigeningsprocedure. Daar komen we niet uit. De rechter zal een oordeel moeten vellen of we de eigenaar genoeg compensatie hebben geboden.’
De aanleg van de beek verliep niet zonder problemen. Een paar jaar geleden ontstond kwel in het gebied tussen de A1 en de brug in de Wierdensestraat over het Twentekanaal. Grondeigenaren dachten dat werkzaamheden rond De Doorbraak de problemen veroorzaakten, maar er bleek ook kwel te zijn ontstaan door baggerwerkzaamheden in een zijtak van het Twentekanaal.
Het waterschap en Rijkswaterstaat zoeken nu naar concrete oplossingen, zoals extra of grotere kwelsloten, perceelsophoging, stuwverlaging, extra slootonderhoud of de plaatsing van een pomp.
‘Het gaat om tijdelijke oplossingen omdat Rijkswaterstaat het kanaal in 2017 verder gaat verbreden en verdiepen. Daarna moeten de wanden en de bodem van het kanaal definitief worden dichtgemaakt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer