Geen+premie+Overijsselse+diensten
Nieuws
© inzicht in natuur

Geen premie Overijsselse diensten

De groene en blauwe diensten die veel Overijsselse boeren hebben afgesloten, tellen niet mee als Ecologisch Aandachtsgebied (EFA) bij de vergroening van het nieuwe GLB.

Alleen landschapselementen met een SNL-onderhoudscontract komen in aanmerking voor de vergroeningspremie.

Dat zegt Eibert Jongsma van Landschap Overijssel en projectleider groene en blauwe diensten.

In Overijssel zijn 2000 langjarige contracten afgesloten via deze provinciale regeling, vooral door boeren. Ze houden op die manier veel landschapselementen en het agrarische cultuurlandschap in stand en dragen bij aan de biodiversiteit in de provincie.

Jammer

Jongsma vindt het dan ook jammer dat de inspanningen van deze boeren niet worden beloond. 'Ze leveren een positieve bijdrage aan de kwaliteit van natuur en landschap. Dit in tegenstelling tot andere maatregelen die weinig extra inspanningen vergen en nauwelijks winst opleveren voor natuur en landschap.'

Jongsma wil met provincie Overijssel en LTO Noord om tafel om te zien of de Overijsselse boeren die meedoen met de groene en blauwe diensten, alsnog in aanmerking kunnen komen voor de vergroeningspremie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer