Bemestingsrobot op aardappeldemodag

De Conver Greenbot werktuigdrager is als bemestingsrobot geschikt voor het toedienen van meststoffen in de aardappelteelt. Een prototype is te zien op de aardappeldemodag in Westmaas.

Bemestingsrobot+op+aardappeldemodag
© eigen foto Probotiq

Het Programma Precisielandbouw (PPL) heeft slimme toedieningtechnieken voor vloeibare kunstmeststoffen opgeleverd en veel telers passen die nu toe met precisiebemesters. Dat levert topopbrengsten en spaart meststoffen.

Volledig autonoom

Door gebruik te maken van reststromen is nog meer winst te behalen. Deze zijn vaak te weinig geconcentreerd in nutriënten, dus te volumineus en daardoor te zwaar om bruikbaar te zijn in de huidige praktijk.

Zware breedwerkende machines zijn niet goed voor de bodem. Het PPL heeft daarom ook een impuls gegeven aan de robotisering. Mede daardoor ontwikkelde de firma Probotiq een volledig autonoom opererende werktuigendrager.

Docking station

Achter deze Conver Greenbot is een precisiebemester te koppelen. Deze bemester kan zich op de kopakker vullen bij een docking station met twee voorrraadvaten, bijvoorbeeld één met de dunne fractie van drijfmest en één met vloeibaar starterfosfaat.

De robot is zo te programmeren dat deze na elke omgang zich bijvult uit de voorraadvaten. Zo is met reststromen zonder emissie en plaatsspecifiek te bemesten in de wortelzone en zonder structuurbederf.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer