Hogere waarden furazolidon

Op de kalverbedrijven die vervuild voer ontvingen, zijn veel hogere waarden van furazolidon gevonden dan op de varkensbedrijven.

Dat verschil in waarde komt doordat de kalverbedrijven het diervoeder rechtstreeks hebben aangekocht bij Van Kats Food & Feed in Lopik.
De varkensbedrijven die nu worden vrijgegeven, hebben hun diervoeder via een mengvoederbedrijf geleverd gekregen, dan wel op hun eigen bedrijf verder vermengd met andere grondstoffen voordat ze het aan de dieren voerden. De uiteindelijke concentratie van contaminatie in het diervoeder zou daardoor een stuk lager kunnen liggen.
Van de vijf kalverbedrijven die vervuild veevoer hebben gevoerd, worden de dieren momenteel afgevoerd en uit de handel genomen.
‘Het is zonde dat kalveren moeten worden geruimd, want het risico voor de volksgezondheid is verwaarloosbaar’, zegt hoogleraar Johanna Fink-Gremmels van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ‘Maar de wet bepaalt het zo, dus moet de toezichthouder (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zich daaraan houden.’
Volgens Fink-Gremmels heeft het toevoegen van furazolidon en furaltadone aan veevoer geen enkel effect op de gezondheid en groei van kalveren.
‘Alleen bij specifieke inzet van deze antibiotica is enig resultaat te verwachten. Bijvoorbeeld bij een infectie aan de urinewegen en sommige darmklachten. Maar het toevoegen in lage concentraties aan het veevoer is compleet zinloos.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer