Export+vreest+voor+prijsdaling
Nieuws
© axipress

Export vreest voor prijsdaling

De sancties die Europa heeft ingesteld tegen Rusland raken de agrarische sector nog niet direct. Maar de agrarische sector vreest zakkende prijzen en hogere kosten.

De van de week ingevoerde sancties hebben niet geleid tot paniek in het agrarische bedrijfsleven, blijkt uit een rondgang langs de verschillende sectoren. Veel exporteurs en exportinstanties hebben al ervaring met de wispelturige Russische autoriteiten.

Herman de Boon, voorzitter van VGB, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten: ‘Wat er nu gebeurt blijft speculeren. De eerste ronde met sancties heeft al effect gehad. De euro werd duurder ten opzichte van de roebel en dat kostte ons al 9 procent afzet, een teruggang met 60 miljoen euro aan sierteeltproducten.'

Overaanbod

De Boon verwacht dat deze nieuwe sancties de Nederlandse bloemensector zo'n 1,5 tot 2 miljard zal kosten. 'Daar komt het negatieve prijseffect op de EU markt nog bij omdat die Russische export dan in de EU blijft.'

Diezelfde vrees leeft bij fruittelers. Zij zijn bezorgd dat dat de Russische blokkade voor Pools fruit tot overaanbod op de Europese markt leidt.

Dramatische daling

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, merkt dat ook telers in de glastuinbouw zich grote zorgen maken.

'Als Rusland dwars wil, kan het de grenzen voor Europese groenten en fruit dichtgooien. Dat moeten er meer producten worden afgezet op de toch al overvolle Europese markt met dramatische daling van prijzen tot gevolg.'

Gasprijs

Daarnaast maken de glastuinders zich zorgen om de gasprijs. Energie is één van de grootste kostenposten voor de glastuinbouw', zegt Van Ruiten. 'Als de gasprijs omhoog gaat heeft dat enorme gevolgen voor de kostprijs.'

De Nederlandse glasgroentetelers exporteren jaarlijks voor zo'n 600 miljoen euro naar Rusland.

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer