VGB: voorzichtig met handel op Rusland

Voorzitter Herman de Boon van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) waarschuwt exporteurs van sierteeltproducten voorzichtig te zijn met de afzet naar Rusland.

VGB%3A+voorzichtig+met+handel+op+Rusland
© VGB

Aan de hand van de laatste sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd, is het nog maar afwachten of orders ook worden betaald. 'In principe gaat de handel wel door. Maar als exporteur zou ik alleen nog leveren op vooruitbetaling', stelt De Boon

De bloemenhandel op Rusland heeft al een klap gehad, merkt de VGB-voorzitter op. Doordat de euro na eerdere sancties duurder werd ten opzichte van de roebel, kostte dat de Nederlandse tuinbouw al 9 procent van de Russische afzet. Dat komt neer op een teruggang met 60 miljoen euro aan sierteeltproducten.

Importstop

Verwijzend naar de eerste Russische tegenmaatregel, het stilleggen van de Poolse fruitexport naar dat land, kan bij een bredere importstop de economische schade volgens De Boon oplopen tot 1,5 tot 2 miljard euro in Nederland en 10 miljard euro in de EU.

'Er hangt dus een duidelijk prijskaartje aan het geheel. Tegelijk weet je dat economische sancties dit probleem niet oplossen. De oplossing zal uit de politiek en van de diplomatie moeten komen. Naast sancties opleggen moeten we dus ook blijven praten', aldus De Boon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer