Student adviseert veehouder

Doetinchem - ‘Ik begrijp nu beter wat er in de bodem gebeurt.’ Dat zegt Dennis Storkhorst, leerling van AOC Oost. Hij deed mee aan een project rond bodemconditiescore op percelen bij veehouders van ANV ‘t Onderholt.

Jacomien VoorhorstDe veehouders doen mee aan het project ‘Kringlooplandbouw in de Graafschap’, een proef om de ecologische voetafdruk van de zuivel te verkleinen. Bodemconditie wordt daarbij steeds belangrijker.
Storkhorst en vijftien andere derdejaars studenten Veehouderij van AOC Oost Doetichem keken deze maand naast de chemische bodemanalyse ook naar allerlei met het oog waarneembare punten zoals gewasbedekking, beworteling, verdichting van de ondergrond, regenwormen en organischestofgehalte. Door al die factoren te beoordelen ontstond een totaalscore voor de bodem.
‘Daarna gingen we bij een loonbedrijf in Heino kijken naar de opbrengstmeting die dit bedrijf uitvoert bij de gras- en maïsoogst’, vertelt Storkhorst. De leerlingen kregen uitleg over de verschillende systemen om de opbrengsten van de gewassen te meten. Die opbrengstverschillen blijken enorm groot te zijn, in extreme gevallen drie keer zo groot.
De bevindingen rond de bodemconditiescores werden daarna besproken met de deelnemende veehouders. ‘Voor de veehouders én de studenten bleek dit zeer leerzaam. Voor ons was het leerzaam om een keer bewust onder de graszode te kijken. De kennis van een goede zode is er wel, maar we kunnen nog wel veel leren over hoe het werkt in de grond. Wat goed is voor de graszode hoeft niet goed te zijn voor de bodem.’
Volgens de AOC-leerling hebben ook de deelnemende boeren inzicht gekregen waar de verbeterpunten op hun percelen liggen. ‘De bodemconditiescore is een goede methode om toe te passen. Je bent met ongeveer tien tot vijftien minuten per perceel klaar. Als je dat jaarlijks doet, kun je daadwerkelijk zien of maatregelen ook werken.’
Alfons van den Belt van Kenniswerkplaats Achterhoek begeleidde het project. Hij geeft aan dat het vooral is bedoeld om een bewustwordingsproces op gang te brengen. ‘Dat is gelukt, zowel bij studenten als bij boeren’, stelt hij. ‘Er is nog weinig kennis over bodemleven. Dat is wel nodig als je beter met mineralen en kringlopen om wilt gaan en meer van je bodem wilt halen’

Kennis ontwikkelen

Kenniswerkplaats Achterhoek is een initiatief van AOC Oost waarin studenten van diverse onderwijsinstituten samen met ondernemers kennis ontwikkelen rondom biobased economy. ‘We willen mensen opleiden die kennis hebben van de landbouwpraktijk van 2024’, aldus Van den Belt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer