73 procent van melkveehouders breidt niet uit

Zo'n 73 procent van de Nederlandse melkveehouders zegt geen plannen te hebben om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Dat percentage lag in 2013 op ongeveer 70 procent, blijkt uit onderzoek van Agridirect.

73+procent+van+melkveehouders+breidt+niet+uit
© twan wiermans

In Zeeland bevinden zich de meeste melkveehouders met uitbreidingsplannen. In de provincies Groningen en Drenthe wordt een toename van uitbreidingsplannen gesignaleerd.

In 2013 wilde 23,8 procent van de Groningers en 28,8 procent van de Drentenaren de bedrijfsactiviteiten uitbreiden. In 2014 liggen deze percentages respectievelijk op 24,8 en 30,1 procent.

Het uitbreidingspercentage is het hoogst in de provincie Zeeland, waar 31,9 procent plannen heeft om het bedrijf uit te breiden.

Opvolgers

Uit het onderzoek blijkt ook dat er minder opvolgers paraat staan om het melkveebedrijf over te nemen. Op 53,9 procent van de melkveebedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder kan men rekenen op een opvolger of is er reeds een opvolger in de maatschap opgenomen.

In 2013 rekende 55,9 procent op een opvolger. Het percentage melkveehouders met beëindigingsplannen ligt dit jaar op 1,2 procent, een stabilisatie ten opzichte 2013.

Onderzoek

Het onderzoek komt voort uit de RundveeScanner 2014 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders.

In de periode april tot en met juni beantwoordden ongeveer 8.000 melkveehouders met minimaal vijftig koeien vragen over de bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer