RvS%3A+vergunning+stal+De+Rijp+onterecht
Nieuws
© Jan Jong

RvS: vergunning stal De Rijp onterecht

De omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe stal voor de biologische schapenhouderij Trui Poppe is ontrecht afgegeven door gemeente Graft-De Rijp. De Raad van State (RvS) heeft dat vandaag in een tussenuitspraak bepaald.

Het hoger beroep werd aangespannen door Stichting Open Polders tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank van Alkmaar. Het schapenbedrijf ligt in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied Eilandspolder.

De Alkmaarse rechter stelde de stichting vorig jaar nog in het ongelijk, waardoor de bouw van de schapenstal kon starten. De beoogde schuur krijgt een oppervlakte van 640 vierkante meter en moet de oude stal van 55 vierkante meter vervangen.

Openheid

'Anders dan de rechtbank heeft overwogen, is de afdeling (bestuursrechtspraak van de Raad van State) van oordeel dat niet kan worden gezegd dat met de beoogde schuur de openheid van het landschap wordt behouden', aldus de raad.

Gemeente Graft-De Rijp moet haar motivering voor het verstrekken van de vergunning binnen twaalf weken nader motiveren en 'gebreken herstellen'. Gebeurt dat niet, dan kan de bouw van de stal niet doorgaan volgens de Raad van State.

Open karakter

Stichting Open Polders stelt onder meer dat met de nieuwe stal, die plaats biedt aan vijfhonderd schapen, het open karakter van de polder verloren gaat.

De Alkmaarse rechter ging daar eerder niet in mee. Zo wordt de nieuwe schuur aan de rand van de polder gebouwd, in de buurt van andere bebouwing.

Van tafel

Het is al de tweede uitspraak over de nieuwe schapenstal door de Raad van State. Eerder veegde zij een bezwaar tegen een provinciale vergunning van tafel.

Stichting Open Polders, onder aanvoering van oud-schaatser en bewoner Ard Schenk, verzet zich al jaren tegen het Polderplan Eilandspolder.

Boerenbeheer

Gemeenten Schermer en Graft-De Rijp willen de veenpolder met zijn vele watergangen en eilandjes door boeren laten beheren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer