LTO: kosten vervuild veevoer niet bij boer

De kosten van de maatregelen aangaande vervuild veevoer mogen niet zomaar bij de veehouders worden neergelegd. Dat zegt Eric Douma, voorzitter van vakgroep Varkenshouderij van LTO Noord.

LTO%3A+kosten+vervuild+veevoer+niet+bij+boer
© Berrie Klein Swormink

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stuurde vorige week een brief aan de veehouders die vervuild veevoer kregen geleverd.

Daaruit blijkt dat de veehouders voor de kosten moeten opdraaien van de door of namens de NVWA gehouden onderzoeken en monsterneming. Ook de kosten van verder op te nemen maatregelen worden aan de veehouders doorgerekend.

Proefslachtingen

Getroffen veehouders hebben nu al te maken met kosten omdat er geen varkens van de bedrijven aan- of afgevoerd mogen worden. Ook moeten ondernemers dieren leveren voor proefslachtingen.

Douma vindt dat de getroffen veehouders niet zomaar moeten opdraaien voor de kosten van de maatregelen. 'De veehouders kregen het voer aangeleverd. Zij moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en het certificeringsysteem van de leveranciers.'

Risicoanalyse

Eind deze week moet er verder duidelijkheid komen over de ernst van de situatie rondom het getroffen veevoer. 'De testen worden nu gedaan door middel van proefslachtingen. Aan het eind van de week worden de uitkomsten duidelijk', zegt Douma.

'De NVWA is bezig met een inventarisatie van de verspreiding van het vervuilde voer. Uit een verdere risicoanalyse moet blijken hoe ernstig de vervuiling is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer