Vakantiegevoel

Met het schrijven van dit stukje zijn ook de schoolvakanties van start gegaan. Alle schoolgaande kinderen hebben nu vakantie, dus ook die van ons gezin. Maar wat als je ouders een tuinbouwbedrijf hebben en parttime nog buiten de deur werken in de tuinbouw? Hoe vier je dan vakantie als kind met je ouders of als ouders met je kind?
Mijn onderbuikgevoel als tuinder en vader zegt dat als je jouw passie voor wat je doet, redelijk tot goed aan je kinderen kunt overbrengen, dat ze dat - ook al zijn ze nog jong - begrijpen.
Wat kun je als kind doen wanneer je zes weken vakantie hebt en je ouders runnen in die periode volop hun bedrijf, terwijl vele vriendjes en vriendinnetjes in die tijd hun vakantie met ouders vieren? Vaak zie ik als vader van een zoon en een dochter dat we regelmatig nagespeeld worden in ons werk en de dingen er om heen. Kinderen pakken snel dingen op en spelen nagenoeg één op één na wat ze zien gebeuren in hun directe omgeving.
Met de fantasie die kinderen hebben, is het voor ons als ouders ook regelmatig leuk om dit schouwspel op een afstand te volgen. Door op een later tijdstip te vertellen aan de kinderen dat je dat schouwspel hebt staan te bekijken, wordt de act nog vaak een keer herhaald en hebben we met het hele gezin plezier om de gewone dingen in het leven. Wij als ouders en ondernemers worden vermaakt en ontspannen dan en de kinderen krijgen wat extra aandacht die ze ook op hun tijd verdienen als ze vakantie hebben.
Onze grootste piek zit er voor het voorjaar op. In september/oktober volgt er nog één maar die is meestal minder lang. We proberen in de vakantieperiode van de kinderen waar mogelijk een enkele keer een dagje weg te gaan. En daarnaast ook veelal te genieten van de activiteiten en de groene omgeving waar we zelf in wonen. Met de passie die we hebben voor ons vollegrondsgroentebedrijf leren wij veel van de kinderen, en omgekeerd. Wij leren vooral om voorzichtig met onze beloftes naar de kinderen om te gaan omdat de werkzaamheden meestal op de eerste plek komen. Kinderen worden er flexibeler van en krijgen snel in de gaten dat niet alles zomaar vanzelf kan en gaat. Doordat wij als ouders deze passie proberen zo goed mogelijk uit te dragen, ervaren onze kinderen de vakantie die ze hebben toch ook wel echt als vakantie. Bij dezen wens ik een ieder een fijne zomerperiode toe.

Piet van Zwolgen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer