Op adem komen

Op+adem+komen
©

De regen heeft de gewassen goed gedaan en laten we vanaf nu voldoende zonnige dagen aaneenrijgen om straks te kunnen spreken over een mooie oogst. De maïs heeft net op tijd kolf kunnen zetten en is uit de grond geschoten. Het had niet veel langer moeten duren, anders hadden we in het najaar te weinig voer voor de dieren. Hier en daar zie ik graanvelden gedorst worden, zijn de kersen heerlijk en hangen volle appels en peren aan de bomen. De voorsprong door het warme voorjaar is nog te zien op de akkers en in de boomgaarden. Voor boeren en tuinders is dit een van de mooiste periodes van het jaar.
Maar op deze plaats wil ik aan de vooravond van de zomervakanties aandacht vragen voor de collega-ondernemers die het niet makkelijk hebben. Glastuinders bijvoorbeeld, die gedwongen de deuren sluiten en afstevenen op het einde van hun bedrijf. Je hoort wel zeggen dat failliet gaan bij het ondernemen hoort. Misschien is dat zo, maar het zal jou gebeuren dat de bank op een goede dag zegt: ‘We stoppen er mee.’ Dat wens je niemand toe! Daarom vanaf deze plaats sterkte aan alle mannen en vrouwen die met deze boodschap de zomer in gaan.
Voor mij staan een paar rustige weken voor de deur. Thuis bij vrouw en kinderen, weer zelf melken en helpen op het terras. Even op adem komen en op me in laten werken wat er afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Vorige week het nieuws over de nieuwe strategie van Vion, de zoektocht naar nieuwe bestuurders, de gesprekken met de provincies over veehouderij en de kansen voor het innovatiecentrum voor de plantaardige teelten op Colijnsplaat, de mestwetgeving en derogatiebesluiten, de beweging zien en blijven aanduwen binnen de ZLTO.
Het rijtje is veel langer dan deze column toelaat. Het was een druk jaar, maar in de contacten met leden, met u, voel ik me als een vis in het water. Daar doe ik het voor. Samen vernieuwend boeren, met ondersteuning van gedreven medewerkers en bestuurders. Geniet u ook van de zomer!

Hans Huijbers,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer