Middelenafzet 2013 lager

De afzet van gewasbeschermingsmiddelen lag in kilo’s vorig jaar 5 procent onder 2012. Dat meldt de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto).

Volgens Nefyto-directeur Maritza van Assen ligt de afzet van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland de afgelopen jaren rond de 10 miljoen kilo, meestal iets daarboven. Dat vorig jaar minder middel gebruikt werd ligt volgens haar aan het late voorjaar. Het is te zien aan 10 procent minder herbicide-afzet en 7 procent minder afzet van fungiciden en van insecticiden en acariciden.
‘Dit jaar verwacht ik dat we boven de 10 miljoen kilo uitkomen. Door het vroege voorjaar was er meer onkruid, en de berichten over phytophthora zijn bekend. Er zijn meer fungiciden nodig’, zegt Van Assen. Ook andere schimmelziekten zijn algemener dit seizoen, zoals gele roest in graan en valse meeldauw in uien.
Het weer is van alle variabelen het meest bepalend voor het middelengebruik. Volgens het KNMI had 2013 een koude start en was het een relatief droog jaar. Ziekten en plagen ontwikkelden zich daardoor trager.
In 2013 lag de afzet van onkruidmiddelen op 2,6 miljoen kilo. Van acariciden, middelen tegen mijten en teken, en insecticiden lag de afzet op 178.000 kilo. Van schimmelmiddelen werd 3,9 miljoen ton verkocht. De categorie ‘overige’ was in 2013 goed voor 3,3 miljoen kilo. Hieronder vallen rattenbestrijdingsmiddelen en bodemontsmettingsmiddelen.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer