Imidacloprid onder de loep

Volgende maand wordt duidelijk of er meer beperkingen komen in het gebruik van het middel imidacloprid. Het wachten is op een oordeel van toelatingsautoriteit Ctgb.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft ‘grote zorgen’ over de impact van imidacloprid op de vogelstand. Daarom heeft ze het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden ingeschakeld, meldde ze deze week aan de Tweede Kamer.
De toelatingsautoriteit moet reageren op de studie die vorige week werd gepubliceerd door biologen van Radboud Universiteit en Sovon. Die meldden dat insectenetende vogels flink in aantal teruglopen in gebieden met hoge concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater.
Het Ctgb moet ook aangeven of de bevindingen van de biologen consequenties hebben voor de toelating van imidacloprid. ‘Ik verwacht dit oordeel in augustus’, zegt Dijksma.
Tijdens een vergadering met haar Europese collega’s, maandag in Brussel, stelde ze het onderwerp eveneens aan de orde. De staatssecretaris pleitte voor een gedegen bestudering van het probleem in Europees verband. Daar moet volgens haar het EU-instituut EFSA bij worden ingeschakeld.
De bewindsvrouw sluit niet uit dat er op Europees niveau beperkingen in de toelating van imidacloprid nodig zijn. ‘Naar mijn oordeel verdient de bescherming van de vogelstand eenzelfde aandacht als de bescherming van bijen’, schrijft ze aan de Kamer.
Kamerleden van PvdA, SP en D66 hadden direct na publicatie van de studie schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van EZ. Stientje van Veldhoven en Gerard Schouw (D66) drongen daarbij al aan op inschakeling van de EFSA. Maar in afwachting daarvan zouden al op korte termijn maatregelen genomen moeten worden, vindt D66.

Direct verbod

Donderdag riepen elf natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Natuur en Milieu en Greenpeace, op tot een direct verbod op de verkoop van imidacloprid. In een brief aan Dijksma vragen ze ook om een herbeoordeling van alle gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïde.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer