‘Asbesttrein’ in Achterhoek

Varsseveld - Advies- en organisatiebureau LNAgro en LTO Noord willen een ‘asbesttrein’ in de Achterhoek op gang brengen.

Plannen daarvoor werden afgelopen week gepresenteerd tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over asbestsanering in de Radstake in Varsseveld. Ruim 350 boeren en burgers kwamen op die bijeenkomst af.
In 2014 moeten alle asbestdaken zijn gesaneerd. Nu ligt er nog 120 miljoen vierkante meter asbest op daken, waarvan 2,7 miljoen in de Achterhoek. Jaarlijks wordt er 4 miljoen vierkante meter gesaneerd, maar met dat tempo duurt het nog dertig jaar voordat alle asbestdaken zijn verwijderd.
Veel asbestdaken bevinden zich op agrarische bedrijfsgebouwen. Subsidiemaatregelen zoals de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ moeten boeren bewegen om vaart te maken met asbestsanering. De regelingen zijn onlangs weer verruimd. Nieuw is dat particuliere eigenaren van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen nu ook subsidie krijgen.
Volgens Anton Legeland van LNAgro kan de sanering adequater als particulieren en boeren in een gebied gezamenlijk hun daken laten saneren. ‘Zo realiseer je een kostprijsvoordeel. Een coördinatieteam regelt afspraken, vergunningen, subsidies en kortingen bij leveranciers. Kostenverlaging bij de uitvoerders kan door een hoger volume.’ Legeland wil deze ‘asbesttrein’ in gang zetten door samen met LTO Noord een aantal proeven te starten in de Achterhoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer