‘‘Vertrouwen van de consument komt te voet maar gaat te paard’’


China is één van de grootste importeurs van voedsel ter wereld. Door het bergachtige landschap en de woestijnachtige gebieden heeft China relatief weinig geschikte landbouwgrond. Op iedere vrije vierkante meter vindt voedselproductie plaats, ook op vervuilde grond, met vervuild water en in de smog van grote steden. De kans op vervuild voedsel is relatief groot, waardoor de consument geen vertrouwen heeft in lokale producten. Het is aan de boerencoöperaties om dit vertrouwen terug te winnen.

Vertrouwen herstellen

Door certificering kunnen de boeren laten zien dat ze op schone grond veilige producten telen. ‘‘Het ‘Green label’ is een goed voorbeeld hiervan, maar ook naar biologische producten is ontzettend veel vraag’’, vertelt Van Vilsteren. Een bijdrage van de lokale coöperaties en goedkeuring door de Chinese overheid zijn hierbij onmisbaar. ‘‘Met ruim vijf miljoen lokale coöperaties is het onmogelijk voor Agriterra om kennis over te brengen per coöperatie. Daarom leiden wij lokale trainers van federaties op, zodat deze zelf de kennis kunnen verspreiden bij de onderliggende coöperaties.’’

Meer monden dan hectares

Door de hoge bevolkingsdichtheid in China is het van belang dat de producten die in eigen land geteeld worden ook daadwerkelijk geconsumeerd worden. ‘‘China heeft nu eenmaal meer monden om te voeden dan geschikte hectares om voedsel te telen. De Chinezen werken hard aan het verspreiden van kennis en het herwinnen van consumentenvertrouwen. Hier ligt een belangrijke taak voor de lokale coöperaties: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Vertrouwen komt immers te voet maar gaat te paard’’, stelt Van Vilsteren.

Lokale trainers trainen

In de Chinese provincie Yunnan worden door Agriterra al trainingen gegeven. Van Vilsteren verwacht dat dit volgend jaar kan uitbreiden naar andere provincies. ‘‘Door het opleiden van lokale trainers kunnen we op een efficiënte manier bijdragen aan de ontwikkeling van de Chinese landbouw. Boeren bewust maken van het belang van het telen van veilige producten en goede certificering. Dit concept is zeker ook toepasbaar in andere provincies. Agriterra heeft een sterk netwerk, veel ervaring en boekt goede resultaten waardoor we inmiddels zo ver zijn gekomen.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer