Vergroening: wat zeker is

Op hoofdlijnen zijn staatssecretaris Sharon Dijksma en de Tweede Kamer het eens over de invulling van de vergroening. Waar akkerbouwers zich op kunnen voorbereiden is dat ze de vergroening op verschillende manieren kunnen invullen.
Boeren kunnen kiezen voor een pakket waarin akkerranden worden beheerd. De akkerranden moeten wel minimaal 30 procent van de oppervlakte van het pakket uitmaken. Het overige mag worden aangevuld met aangrenzende sloten, vanggewas, eiwithoudend gewas en bepaalde landschapselementen die ook meegeteld worden.
En zijn ook andere mogelijkheden. Zo mogen boeren hun EFA (ecologisch aandachtsgebied) ook invullen met onbeheerde akkerranden waarvoor geen beheereisen gelden of door stikstofgewassen te telen. Ze kunnen hierbij kiezen uit de volgende eiwitgewassen: luzerne, rode klaver, esparcette, rolklaver, lupine en veldbonen.
De teelt van eiwitgewassen als vergroening krijgt wel een lichtere weegfactor van 0,7. Dat houdt in dat als een boer volgens de 5 procent vereiste 10 hectare moet vergroenen, hij daadwerkelijk 14 hectare met eiwitgewas moet inzaaien. Een vanggewas heeft weegfactor 0,3.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer