Vergelijking melkprijzen 2007-2013

De melkprijs over 2007-2013 was het hoogst in Finland met gemiddeld 41,90 euro per 100 kilo melk, gevolgd door Italië met 38,95 euro per 100 kilo. Een link tussen hoogte van de melkprijs en afzet van producten is moeilijk te leggen. FrieslandCampina stond op ruim 34 euro.

René LuijmesDe Finnen verkopen vooral melk en een klein deel karnemelk. De Italianen importeren melk en maken onder andere Parmezaanse kaas. RFC richt zich voor een groot deel op consumentenproducten in West-Europa en internationaal, daarnaast kaas, boter en melkpoeder en ingrediënten. Arla produceert verse producten, kaas en boter. Danone doet vooral in verse zuivelproducten en babyvoeding, maar ook een klein deel medische voeding. DOC is actief in een groot deel kaas, wei en weiproducten.
Bongrain doet in kaasproducten en overige zuivel. Lactalis is vooral actief in kaas, melk, verse voedingsproducten en ingrediënten en vetten. Sodiaal richt zich op kaas, consumptiemelk en vet, weipoeder en ingrediënten. Milcobel heeft vooral zuivel, roomijs en distributie en kaasverpakking.
De Duitse, Engelse en Ierse bedrijven hebben er moeite mee om het melkprijstempo bij te benen. Alois Müller is één van de grootste Duitse zuivelproducenten. Dairy Crest is de grootste melkverwerker in het Verenigd Koninkrijk en produceert verse melk, spreads en kaas. Glanbia verwerkt haar melk in een uiteenlopende rij aan zuivelproducten. Het grote DMK, Deutsches Milchkontor, samenvoeging van Humana Milchunion en Nordmilch, doet in melkproducten, kaas en melkpoeder.
Kerry is actief in consumentenvoedsel en voedingsingrediënten en levert aan een van de grootste supermarktketens in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. First Milk sluit de rij met ruim 29 euro per 100 kilo en is de grootste zuivelcoöperatie in het Verenigd Koninkrijk. Het maakt vooral melk, kaas en ingrediënten.
Emmi betaalde gemiddeld ruim 48 euro per 100 kilo uit, maar dit is gebaseerd op 2011 tot en met 2013. Het bedrijf is actief in kaas, verse zuivel en overige zuivelproducten. De melkprijs is niet vergelijkbaar in verband met steunmaatregelen.
Opvallend is de prijs van Fonterra: 27,90 euro per 100 kilo. Die nam de afgelopen jaren toe. Rond 2000 varieerde de melkprijs nog van ruim 13 cent in 1999 tot ruim 18 cent in 2005. De gemiddelde melkprijzen in Amerika kenden een geleidelijker verloop.

Bewerkingskosten

Heel lastig is aan te geven welke producten de grootste marge en dus een hogere melkprijs opleveren. Volgens Willem Koops, melkprijzenanalist van Productschap Zuivel, is er in grote lijn een relatie. Producten met een hoge toegevoegde waarde hoeven niet per definitie de hoogste marge op te leveren, omdat er ook hogere bewerkingskosten zijn. Bij uitbetaling van de melkprijs is het van belang of de onderneming qua kostprijsbeheersing goed draait. Ondernemingen kunnen ook meer of minder reserveren en een hogere prijs uitbetalen in een minder jaar ten koste van het eigen vermogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer