Groenten regionaal vermarkten

De Ethiopische telerscoöperatie Meki Batu wil op termijn haar regio van groenten voorzien en spin in het web worden wat betreft kennis van groententeelt. Willem Rodenburg, manager coöperatiezaken bij telersvereniging Van Nature, bezocht in januari de coöperatie om te adviseren over marktgericht produceren.

Meki Batu is een coöperatie met zo’n zevenduizend leden die vooral tomaten, uien en aardappelen telen voor de binnenlandse markt. ‘‘De telers produceren nu vaak zonder te kijken naar de markt’’, stelt Rodenburg.’’ Tijdens zijn werkbezoek adviseerde de Zuid-Hollandse manager de Ethiopische telers over het verzamelen van marktinformatie en segmenteren van aanbod. ‘‘Zo hebben we gesproken over bijvoorbeeld het sorteren en verpakken van de groentes om zich zo te onderscheiden op de markt. Dit versterkt de onderhandelingspositie van de telers.’’
De samenwerking tussen Van Nature, Agriterra en Meki Batu zal ook in de toekomst verder gaan. ‘‘De insteek is niet de productie daar op gang helpen, maar een langdurige samenwerking in de vorm van kennisuitwisseling. Zo kunnen wij van hieruit bijdragen aan een stukje economische vooruitgang van de telers daar.’’

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer