Wakkere ondernemers

Lang niet altijd strookt beeldvorming met de werkelijkheid. Boeren en tuinders worden gewaardeerd door de consument, maar kritisch bejegend door allerhande actiegroepen. Toch spelen vooral agrarische ondernemers in op nieuwe marktkansen en het publieke debat. Wat opvalt: hoe beter een keten is georganiseerd en boeren en tuinders (mede-)eigenaar zijn, hoe sterker hun marktkracht en waardering van burgers.
In de belangenbehartiging door de LTO-organisaties is een parallel zichtbaar. Onze allesbepalende strategie, meer en beter produceren met minder grondstoffen en energie, krijgt de duim omhoog van de burger. Die strategie werkt. We halen nu al de klimaatdoelen 2020, we plaatsen de meeste zonnepanelen, en het lukte ons om allerlei stimuleringsregelingen overeind te houden bij een bezuinigende overheid.
LTO haalt veel op de wal voor ondernemers op de wal, maar het is niet altijd prijs. Het kabinetsbeleid sloeg te lang door naar lastenverzwaringen voor bedrijven. Dat hebben we deels kunnen terugdraaien (onder meer leidingwaterbelasting) of weten te voorkomen.
De nationale uitwerking van het nieuwe GLB hebben we deels in onze richting weten bij te buigen. De gevolgen ervan zijn soms hard. Maar er ligt wél een socialer GLB met redelijke overgangstermijnen en compensatie voor de grootste knelpunten.
Wakkere ondernemers houden hun organisatie scherp. Ondernemende boeren en tuinders kunnen niet zonder een ondernemende organisatie. We beïnvloeden en versterken elkaar, op bedrijven en in de bestuurlijke omgeving (gemeente, provincies, Den Haag en Brussel).
Ergens voor stáán, doen wat je zegt. Dat oogst respect en versterkt je positie bij het grote publiek. Samen sterker, het is nooit anders geweest!

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer