Geen natuur bij Lage Oude Veer

Hollands Kroon - Het natuurplan Lage Oude Veer krijgt geen ruimte van gemeente Hollands Kroon. De raad besloot het bestemmingsplan niet te wijzigen ten gunste van natuurontwikkeling door Landschap Noord-Holland.

Koen van Wijk‘We zijn blij. Dit is een enorme stap, maar we zijn er nog niet’, reageert vicevoorzitter Henk Geerlings van LTO Noord Hollands Kroon op het raadsbesluit. ‘We willen dat de subsidie voor dit natuurplan wordt ingetrokken.’
Hij doelt daarmee op de 3,2 miljoen euro subsidie die Landschap Noord-Holland (LNH) dit voorjaar van het Waddenfonds ontving voor het ontwikkelen van 50 hectare natuur bij de Lage Oude Veer in Anna Paulowna.
Het natuurplan viel LTO rauw op het dak omdat slechts 8 hectare binnen de EHS valt en de rest grond in de agrarische Oostpolder betreft. Ook zette de organisatie vraagtekens bij de omstandigheden waaronder de subsidie werd verstrekt.
Donderdag 26 juni nam de gemeenteraad van Hollands Kroon een motie van CDA en VVD aan. De partijen verwezen naar het recente coalitieakkoord dat natuurontwikkeling alleen toelaat binnen de EHS. De recente lobby van LTO Noord richting Staten- en raadsleden bleek daarmee een vruchtbare actie.
In april ving de organisatie nog bot toen ze bezwaar maakte tegen de subsidieverlening voor het natuurplan aan LNH. Het Waddenfonds vond dat bezwaar niet ontvankelijk, omdat LTO geen direct belanghebbende van de subsidieregeling zou zijn.

Grondverkoop

Dat het natuurplan voorlopig van tafel is, bleek een nipte ontsnapping. Geerlings: ‘De motie was op het laatst nog toegevoegd, vlak voor het vakantiereces. De tijd begint te dringen, want de grond komt in de verkoop.’
De landbouwgrond is nu in handen van verzekeraar ASR. Die wil de grond deze zomer op de markt brengen omdat de beoogde ontwikkeling van een golfbaan niet doorging. ‘Het blijft dus spannend’, waarschuwt Geerlings. ‘We willen voorkomen dat Landschap Noord-Holland met haar subsidiegeld deze grond alsnog koopt en wacht op een nieuwe kans.’
Die planologische schaduw wil LTO Noord Hollands Kroon absoluut voorkomen. Daarom stuurt de afdeling deze week een brief naar het Waddenfonds met het verzoek om de subsidie in te trekken, met als reden dat het natuurplan nu strijdig is met gemeentelijk beleid. Door die situatie kan LNH niet voldoen aan de subsidieverordening van het Waddenfonds, weet LTO Noord. ‘We hopen dat de grond snel weer in handen is van een boer’, besluit Geerlings.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer