EP-commissies gekozen

Jan Huitema en Anja Hazekamp zijn gekozen als lid van de Landbouwcommissie van het Europarlement. Daarmee heeft Nederland voor het eerst in jaren weer vaste vertegenwoordigers in deze belangrijke commissie.

Deze week zijn de leden van het nieuwe Europese Parlement geïnstalleerd. Daarna werden ook de verschillende commissies samengesteld.
De Friese veehouder Huitema, die namens de VVD in het Europarlement zit, had van tevoren al aangegeven dat hij in de commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling zitting wilde nemen. Dat is gelukt. Ook Hazekamp, die voor het eerst de Partij voor de Dieren vertegenwoordigt in Brussel en Straatsburg, is in deze commissie gekozen.
Daarnaast zijn twee Nederlanders aangewezen als plaatsvervangend lid: Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bas Belder (CU/SGP). Plaatsvervangende leden kunnen meedoen aan commissievergaderingen. Bij afwezigheid van een volwaardig lid mag een plaatsvervanger ook stemmen.
LTO Nederland had in de verkiezingscampagne aangedrongen op een betere Nederlandse vertegenwoordiging in de Landbouwcommissie. Voorzitter Albert Jan Maat reageert dan ook tevreden op het bereikte resultaat.
In enkele andere commissies lukte het eveneens een relatief zware Nederlandse bezetting te realiseren. Zo zijn Schreijer-Pierik, Bas Eickhout (GroenLinks), Gerben Jan Gerbrandy (D66) en Anne-Marie Mineur (SP) nu lid van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid, voedselveiligheid. Huitema is plaatsvervangend lid.
Esther de Lange (CDA), Paul Tang (PvdA) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) nemen plaats in de commissie Economische en monetaire zaken. In de commissie Internationale handel is Mineur het enige Nederlandse lid.

Vragen Schreijer

Schreijer-Pierik heeft dinsdag, op de dag van haar installatie, al de eerste schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ze gingen over eerlijke prijzen voor gezinsbedrijven in de melkveehouderij en andere landbouwsectoren. Aanleiding voor de vragen vormt het vorige week verschenen kostprijsrapport van de Dutch Dairymen Board (DDB).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer