LTO%2Dbestuurders+stappen+uit+Faunafonds
Nieuws
© zlto

LTO-bestuurders stappen uit Faunafonds

Boerenbestuurders Peter de Koeijer (Zeeland) en Peet Sterkenburg (Friesland) stappen uit het bestuur van het Faunafonds. De bestuurders zeggen er genoeg van te hebben om steeds weer door de provincies (IPO) te worden verrast.

De bezuinigingen op het fonds dat (wild-)schade aan boeren en tuinders moet vergoeden, zijn de druppel die de emmer deed overlopen. 'Zonder overleg en zonder een politiek debat worden bezuinigingen doorgevoerd en miljoenen euro’s een andere bestemming gegeven', stelt De Koeijer.

Dat stiekeme gedrag slaat volgens hem de bodem onder de traditie van overleg vandaan. 'Het frustreert alles en iedereen die zich bestuurlijk inzet voor goed faunabeheer in Nederland.'

Persoonlijke titel

Sterkenburg en De Koeijer zijn bestuurlijk actief bij LTO Nederland en LTO Noord, maar zitten op persoonlijke titel in het bestuur van het Faunafonds. Aanleiding voor hun woede is de bestuursvergadering van het Faunafonds van afgelopen week (2 juli).

Tijdens die vergadering zijn bezuinigingsmaatregelen van het IPO, de samenwerkende provincies, geagendeerd.

Behandelbedrag

Uit de voorstellen blijkt dat de provincies een behandelbedrag van 300 euro wil invoeren, zomerschade door ganzen nog maar gedeeltelijk willen vergoeden en de schade aan fruit helemaal niet meer. Ook wordt het aantal schade veroorzakende diersoorten verkleind.

'Provincies hebben dat recht, maar de manier waarop dit ging, kan gewoon niet. De provincies hoeven dit niet uit eigen middelen te betalen, zij krijgen daar geld voor van het rijk', stelt De Koeijer.

Vergoedingen

Maar uit de voorstellen blijkt dat de provincies willen besparen op vergoedingen aan boeren en tuinders voor schade door wild, geeft De Koeijer in zijn reactie aan.

'De miljoenen van het rijk willen zij liever besteden aan andere groene doelen. Het gaat om 5 tot 6 miljoen euro per jaar, waar geen politiek debat over is geweest, laat staan een democratisch besluit. We zijn geconfronteerd met een dictaat.'

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer