Fryslân: winterrust langer, LTO tegen

Gedeputeerde Johannes Kramer houdt vast aan de plannen om over twee jaar vier maanden winterrust voor trekganzen in te voeren. LTO Noord Fryslân is tegen.

Frysl%C3%A2n%3A+winterrust+langer%2C+LTO+tegen
© Weeronline.nl

LTO Noord Fryslân wil op basis van monitoring van schade bepalen of verlenging van de winterrustperiode dan te billijken is. Het overgrote deel van het ganzenakkoord is werkbaar volgens LTO Noord Fryslân:

Venijn

‘Voor 95 procent zit het ganzenbeleid op de lijn van het eerder bijna geslaagde akkoord. Het venijn zit in de overige 5 procent. Die gaat over de uitbreiding naar vier maanden winterrust. Dat valt negatief uit voor de boeren’, zegt Peet Sterkenburgh van LTO Noord Fryslân.

Kramer komt de natuurorganisaties en terreinbeheerdersorganisaties in de plannen in de visie rond winterrust tegemoet. Die wilden bescherming van de trekganzen. Sterkenburgh: 'Dit is voor de boeren die er enorm last van ondervinden geen afdoende oplossing.'

Haast maken

De provincie Friesland wil haast maken met het ganzenakkoord. LTO Noord en de natuurorganisaties zijn gisteravond ingelicht over haar oplossing voor de ganzenproblematiek.

Gedeputeerde Staten leggen binnenkort het definitieve voorstel voor aan Provinciale Staten. 'We rekenen erop dat onze bezorgdheid daar serieus wordt genomen', aldus Sterkenburgh.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer