VS van Europa

Met net de Europese verkiezingen achter de rug is een kleine terugblik wel op zijn plaats. Op basis van de uitslag krijgen we een nog meer verdeeld Europees Parlement, waarbij minder Europa en zelfs het tegen Europa meer draagvlak krijgt. Onwerkbaar bij een Europa dat nog in opbouw is.
Het zou naar een ‘Verenigde Staten’ van Europa moeten leiden, dat eenheid, krachtdadigheid, veiligheid en stabiliteit moet uitstralen als machtsblok tussen Amerika en het Oosten. Als je bedenkt dat Nederland op basis van de uitslag met 11 partijen verdeeld over 27 zetels in het parlement vertegenwoordigd mag worden, met grote verdeeldheid onderling in pro en contra, dan geeft dat aan dat slagvaardige besluitvorming ver te zoeken is. Kiesdrempels moeten zeker richting Europa fors omhoog, zo niet ook landelijk. Juist nu het zo nodig is dat Europa een gezicht krijgt, leiding neemt.
Het proces van de broodnodige harmonisatie wat betreft belastingen, wetgevingen, het bancaire verkeer enzovoort moet een snelle afronding krijgen, als Europa zichzelf serieus neemt en ook zo gezien wil worden. Gebeurt dit niet snel, dan keren nog meer mensen zich af van Europa, met als gevolg een vleugellam 765 leden tellend parlement dat niets anders meer doet dan dossiers van de ene la in de andere leggen en daarbij een prooi is voor processen van buiten Europa. Op militair gebied slaat Europa nog geen deuk in een pakje boter. Dit mag niet insluipen in de lopende economische en monetaire processen.
Verdere harmonisatie van wetgeving binnen de EU is voor de landbouw hard nodig. Er moet nagedacht worden over het binnen kleinere cirkels samenbrengen van productie en consumptie. De aarde (onze teelgrond) kan letterlijk en figuurlijk de ‘economische druk’ niet meer aan om steeds meer - lees goedkoper -te moeten produceren in een rotatie van monoculturen. 1 hectare of meer kunnen oogsten met één man en een stalen paard van tussen 20 en 35 ton mag geen drijfveer zijn.
Kleinere cirkels betekenen meerdere activiteiten binnen een bedrijf, dus het moderne gemengde bedrijf. Aan de andere kant moet een land als Nederland minder product exporteren, maar meer kennis door de mogelijkheid dat onze boeren waar dan ook in Europa op een voor ieder gelijk speelveld kunnen ondernemen. Een krachtig Europa kan hiervoor de voorwaarden scheppen. Ook banken moeten zich niet laten hinderen door landsgrenzen. Zo’n Europa zou ik graag binnenkort willen zien.
In dit kader hoop ik dat mijn stem als een van de 110.000 voorkeurstemmen voor Annie Schreijer de bouwsteen is voor een landbouwbeleid van gelijkheid, eenvoud en transparantie. Boer kunnen zijn in een heel ruim ‘Nederland’ is dan de uitdaging.

Kees Antuma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer