Techniek inzetten tegen ammoniak

Vooral de techniek, de chauffeur en de hoeveelheid drijfmest bepalen bij het bemesten van grasland de hoeveelheid ammoniak die vrijkomt. Nieuwe machines zijn nodig om in de toekomst de verliezen van nutriënten nog verder te beperken.

Han ReindsenMaatregelen op het gebied van management, stal, voeding en mestaanwending moeten de ammoniakemissie verder beperken, vindt de overheid. Dat kan onder andere met de ontwikkeling van nieuwe technieken en machines.
Tijdens een trainingsdag dinsdag in Bunschoten-Spakenburg kregen veehouders en loonwerkers zeven machines te zien, waaronder The Green Duo en nieuwe ontwikkelingen bij Schuitemaker en Schouten. Daarnaast was er aandacht voor het correct gebruik van de huidige machines.
De huidige sleepvoetbemester is vanaf 2017 op klei- en veengrond verboden. Dit omdat de sleepvoet in vergelijking met de zodebemester meer emissie geeft. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken staat een sleepvoetbemester in combinatie met een sleepslang nog wel toe. De verdunning van de mest leidt tot een aanvaardbare ammoniakreductie.

Mogelijkheden

Henk Eggink van Slootsmid denkt dat de sleepvoetbemester van Schuitemaker ook na 2017 nog is te gebruiken. Hij ziet drie mogelijkheden om de ammoniakemissie bij gebruik van de machine verder te verminderen: de oppervlakte van de meststrookjes beperken, de mest aanzuren of een waternevel (al of niet met toevoegmiddel) rond de bemester creëren.
Tijdens de demonstratie legde de sleepvoetbemester van Schuitemaker de mest in mooie smalle spoortjes op de grond, zonder versmering van het gras. ‘De slepende werking van de bemester duwt het gras aan de kant’, zei Eggink. De machine had een afgifte van circa 12 kuub per hectare.

Dwarsverdeling

Schouten toonde een nieuwe schijfkouterbemester, waarvan er in Nederland nog maar twee zijn. ‘De verticale verdeler met een relatief kleine inhoud zorgt voor een nauwkeurige dwarsverdeling’, legde Gerrit Schouten uit. Een ander voordeel van de verdeler is dat deze bij een verstopping snel is te legen.
De ophangelementen van de schijfkouters heeft Schouten bevestigd aan een kokerbalk. Elk element is met luchtdruk en een soort tepelvoering af te sluiten. De machine leverde bij een afgifte van 16 kuub per hectare net werk. ‘Hoe dieper de sleuf van de schijfkouter, hoe meer mest je kwijt kunt’, gaf Schouten aan.
De Green Duo is een mesttank met twee compartimenten en twee sproeiers. De eerste sproeit mest en de tweede water. Het water bindt de ammoniak, zodat er meer stikstof voor het gewas beschikbaar is. Het idee is bedacht door de Groningse melkveehouder Klaas Wolters.

Handhaafbaarheid

Met een innovatiewedstrijd (SBIR) hoopt het bedrijfsleven dat er in 2015/2016 drie à vier prototypen van nieuwe machines worden gemaakt die een alternatief kunnen zijn voor de sleepvoetbemester. ‘Uiteindelijk moet het enkele nieuwe technieken opleveren voor de praktijk’, zei Hans Verkerk van Cumela.
Jan Huijsmans van Wageningen UR: ‘Belangrijk bij de innovatiewedstrijd is dat de machine netjes werkt en dat er rekening is gehouden met de handhaafbaarheid. Het aanzuren van mest in de stal werkt, maar is mede om de handhaafbaarheid niet als systeem geaccepteerd.’
De akkerbouw krijgt volgend jaar al te maken met een wijziging. Het bovengronds breedwerpig uitrijden van drijfmest en de mest in één werkgang onderwerken is in 2015 niet meer toegestaan. Uitrijden van drijfmest op bouwland mag alleen met één machine die de mest in een gesloten systeem in de grond brengt en direct onderwerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer