‘Struviet prima natuurlijke fosfaatbron’

Voor melkveehouders die aan derogatie doen en geen fosfaatkunstmest mogen toedienen, kan struviet een optie zijn om de maïs een prima start te geven. Deze reststroom is door bewerkingen om te zetten tot een snel opneembare fosfaatbron. Ook zijn er inmiddels machines ontwikkeld om hiermee te bemesten. Inmiddels heeft de eerste loonwerker een machine voor toediening van deze startersfosfaat in de rij beschikbaar.

Pieter StokkermansDat vertelde Herre Bartlema, directeur van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting (NCOR), maandag in Apeldoorn tijdens de themadag ‘Meten en bemesten in de rij’.
Struviet is een kristalachtige vaste stof, afkomstig uit onder meer urine, die beschikbaar komt bij onder meer waterzuiveringsinstallaties en kalvermestverwerking. Ook is het een restproduct bij het wassen van aardappelen. ‘Omdat P-kunstmest verboden is voor derogatiehouders, moeten we alternatieven benutten uit reststromen die wel zijn toegelaten’, stelt hij.
Dat blijkt goed te werken, zo is gebleken uit het onderzoek in het kader van het Programma Precisielandbouw (PPL). Het door ZLTO geleide demonstratieproject ‘Schoon, zuinig en precies bemesten’ brengt nu de resultaten van dit onderzoek in de praktijk.
Bartlema geeft aan dat bemesten met drijfmest de basis is. ‘Half Nederland past daarnaast graag een bemesting in de rij toe, voor een goede start van de maïsplant. Struviet is daarbij goed opneembaar.’
Wel is een bewerking belangrijk om het oplosbaar te maken. Dat kan goed met het lichtzure spuiwater, eveneens een reststroom afkomstig van chemische luchtwassers uit de intensieve veehouderij. Dat is prima te combineren met de goed oplosbare stikstofmeststof ureum, weet Bartlema. Zo is een startermeststof te maken met 20 procent stikstof, 3 procent fosfaat en 1,5 procent zwavel.
Het struviet moet dan wel in suspensie worden gebracht, of tijdens het toedienen worden geroerd. ‘We hebben voor dit doel de precisiebemester gemaakt, uitgaande van een slangenpomp. Een deel van de vloeibare startermeststof wordt via aparte secties van de slangenpomp teruggepompt om te roeren. Ook is het mogelijk om een mechanisch roersysteem in te bouwen. In het PPL is onderzocht en bewezen dat struviet ook als suspensie in oplossing te brengen is. De deeltjes blijven dan zweven in de vloeistof, wat roeren overbodig maakt.’

Aparte machine

Het middel is overigens niet toe te dienen met reguliere machines. Die verstoppen en lijden ernstig onder het corrosieve spuiloog. ‘De kosten voor een precisiebemester opgebouwd op een maïszaaier komen op 3.500 euro’, geeft Bartlema aan. ‘Eventueel is een zelfbouwpakket voor 2.000 euro te koop. De precisiebemester bestaat uit roestvrij staal en kunststof. Alleen de slangen moeten na 1.000 hectare worden vervangen.’
Een voordeel van een lage pH van een startermeststof is dat deze de pH van de grond in de wortelzone verlaagt. ‘Voor maïs ligt de ideale pH tussen de 5 en de 6. Drijfmest werkt pH-verhogend. Het lichtzure spuiloog compenseert dat effect in de wortelzone, bij rijenbemesting. In dat gebied blijft alle fosfaat 100 procent oplosbaar en dus snel opneembaar voor de plant’, aldus Bartlema.
Hij ziet tal van voordelen van dit systeem, dat ook in de aardappelteelt wordt toegepast. ‘Het zorgt voor hogere opbrengsten, lagere kosten en een lagere CO2-footprint. Daarmee heeft het fors meerwaarde ten opzichte van kunstmest.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer