Energiebesparing loopt in rekenvoorbeeld op tot 60 euro per bewaarcel

In een voorbeeldberekening (zie tabel) gaat PPO-onderzoeker Jeroen Wildschut uit van een startscenario met 5 procent zure tulpenbollen in de bewaring, een standaardnorm voor ventileren van 100 kuub lucht per uur per kuub bollen en een circulatienorm van 500 kuub lucht per uur per kuub bollen. Het ethyleengehalte tussen de bollen in de kist is dan gemiddeld 100 parts per billion (ppb).
De schadedrempel voor ethyleen is vastgesteld op 100 ppb en voor CO2 is dat 8.000 parts per million (ppm). De relatieve vochtigheid (RV) mag niet hoger zijn dan 75 procent en het verschil in temperatuur tussen de minst en meest beluchte kisten mag niet oplopen tot meer dan een halve graad. De celtemperatuur voor de bewaring van tulpen is 20 graden Celsius en in het rekenvoorbeeld is de buitentemperatuur 15 graden Celsius.
In scenario 2 wordt doorgerekend wat de gevolgen zijn van het terugschroeven van de circulatiehoeveelheid van 500 kuub lucht naar 400 kuub lucht. In dat geval loopt het ethyleengehalte op tot 104 ppb.
Als het percentage zure bollen slechts 1 procent is, kan de ventilatie worden verminderd tot 20 kuub lucht. Het ethyleengehalte blijft dan nog beneden de schadedrempel. Wel blijkt dat er vanwege de ademhaling van de bollen warmte moet worden afgevoerd(scenario 3 en 4). Het verder verlagen van het toerental van de circulatieventilatoren tot 100 kuub (scenario 5) zorgt ervoor dat het ethyleengehalte oploopt tot 100 ppb. De warmteafvoer neemt af omdat de ventilatoren minder warmte produceren.
Uit het rekenmodel blijkt vervolgens dat door de lagere circulatie het temperatuurverschil tussen de meest en minst beluchte kisten hoger oploopt dan de schadedrempel. Om dit terug te dringen moet de ventilatie iets worden opgevoerd tot 165 kuub (scenario 6). In scenario 6 lopen de energiekosten weer op, vooral vanwege het afvoeren van warmte. Dit is te ondervangen door meer te ventileren bij een buitentemperatuur van 15 graden Celsius.
Uiteindelijk komen de energiekosten in de bewaarcel in dit rekenvoorbeeld uit op 11,60 euro per dag en is het bewaarklimaat optimaal. En dat terwijl de energiekosten in het startscenario nog 71,50 euro per dag bedragen. Het rekenvoorbeeld laat zien hoe belangrijk het percentage zuur is voor de uiteindelijke energiekosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer