De billen van een verenigingstijger

Wat was het geval: het bestuur van LTO Noord was op werkbezoek in Ierland. Na een dag van bedrijfsbezoeken arriveerden we op een Iers landgoed voor de overnachting. Voor het diner nog even opfrissen en Berend besloot de badkuip te vullen. Terwijl hij in het water lag, bedacht hij dat hij, heel decadent, tijdens het badderen TV wilde kijken.
Op je Friese boerderijtje met de buren buiten schootsafstand, loop je dan gewoon rechtop naar de TV. In dit geval tijgerde Berend onder de ramen door naar de TV om die naar het bad toe te draaien. De ramen kwamen echter bijna tot aan de vloer en Berend was ook geen 25 meer…. Wat Berend niet wist, was dat veel bestuurders en collega’s zich op het terras hadden verschanst achter een grote schuimloze pint Guinness. Met uitzicht op …… de kamer van Berend en de natte tijgerende badgast.

LTO Noord neemt afscheid van Berend Santema. Dat is een aderlating. Voor beide. LTO Noord is een vereniging en daar heb je in de organisatie echte ‘verenigingsmensen’ voor nodig. Dat is Berend ten voeten uit.
Waar bestuurders de hele dag bezig zijn met de belangenbehartiging, ligt de focus van Berend als eerste bij het lid en de afdeling. In die rol moest hij vaak opboksen tegen zijn bestuurders en de goede aandacht voor het vitaliseren van de vereniging bevechten. Niet alleen bij bestuurders, soms ook bij de collega’s. Die strijd ging hij niet uit de weg. Hij zette zich in voor geld en capaciteit voor verenigingsadviseurs en het Informatiecentrum.
Toen ik in 2004 aan de slag ging om LTO Noord tot stand te brengen, kwam Berend op mijn pad. Er was in de nieuw te vormen organisatie nog niemand benoemd, met uitzondering van… Berend. Hij stond opgesteld om plaatsvervangend directeur te worden. Dat heeft mij geen windeieren gelegd.
Berend is namelijk een ongelofelijke trouwe en loyale collega. Een vrolijke opgewekte man. Opvallend jeugdig voor zijn leeftijd. Gaat fluitend door het leven en zijn werk. Positief ingesteld en niet snel voor één gat te vangen. Een man met hart en ziel voor de vereniging. Voor Berend staat het organiseren aan de basis, in de lokale afdeling, voorop. Daar vindt het echte contact met een lid plaats.

Binnen LTO Noord was Berend aanvankelijk verantwoordelijk voor belangenbehartiging en verenigingszaken en is vrij snel daarna als hoofdredacteur verantwoordelijk geworden voor Nieuwe Oogst. De juiste man op de juiste plek. Het wekelijks uitbrengen van een gezaghebbende krant onder de naam van een vereniging die bepaalde belangen heeft, is een gewaagde combinatie. Daarvoor heb je mensen nodig die zowel gevoel hebben voor hun vereniging als voor een objectieve duiding van het nieuws.
Berend is zo’n koorddanser. Iemand die niet het conflict zoekt, maar het goede midden bewaart en toch standvastig is. Onder zijn leiding is Nieuwe Oogst marktleider geworden in de agrarische nieuwsvoorziening en heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het ene LTO-geluid. Om als getalsmatig kleine groep agrarische ondernemers potten te breken in Brussel, Den Haag, in provincies en bij gemeenten is dat van onschatbare waarde.
Je zult maar kleinkind zijn en het geluk hebben dat Berend je ‘pake’ is. Een energieke en vrolijke opa die positief in het leven staat. Die tijgert en die fluit. En die nu ook nog eens alle tijd van de wereld voor je heeft…..

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer