Koe duurder, stier goedkoper

Koeien zijn de laatste maanden iets in prijs toegenomen, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Toch ligt het niveau met 295 euro in april nog bijna 30 euro onder het niveau in dezelfde maand van 2013. De prijs voor stieren zakte, net als het aanbod.

Op de veemarkt in het Belgische Battice doen de koeien het redelijk. Voor worstkoeien werd vorige week zaterdag tussen de 150 en 300 euro betaald. De iets betere kwaliteit koeien gingen hier voor tussen de 250 euro en 400 euro van de hand.
Battice is nog één van de drie overgebleven veemarkten in dat land. De aanvoer loopt echter terug. Zaterdag waren er met 299 aangevoerde dieren ruim 20 minder dan de week ervoor. Over heel 2013 zijn ruim 20.000 dieren aangevoerd, bijna 5 procent minder dan het jaar ervoor.

Sluiting dreigt

Bij verdere krimp in aanvoer zal deze veemarkt niet meer renderen en worden gesloten. De markt van Battice is daarmee de eerste overgebleven veemarkt die door sluiting wordt bedreigd.
Ook in Nederland noteren de koeien redelijke prijzen. Op de markt in Utrecht noteerde de vrouwelijk extra kwaliteit tussen de 3,75 en 4,85 euro per kilo. Voor stier van dezelfde kwaliteit werd tussen de 3,60 en 3,95 euro per kilo betaald. Ook Europees gezien daalden de prijzen voor stieren.
Hierdoor komt de prijs voor koeien in de buurt van die van stieren van dezelfde kwaliteit. Niet verwonderlijk, vindt Andries Kingma van Veelogistiek Nederland. ‘De afzet van stieren verloopt moeizaam. De prijzen zijn al langer dusdanig, dat er geen stierenmesters meer zijn. De enkele stieren op de markt, in Utrecht waren er deze week 4, zijn vaak oude fokstieren die melkveehouders bij de pinken liet lopen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer