Kwaliteit brouwgerst met extra stikstof beter

Met de huidige gebruiksnorm van 80 kilo stikstof voor brouwgerst kunnen telers de benodigde 10 tot 11 procent eiwit niet halen. Onderzoeker Ruud Timmer van PPO pleit voor een bijbemesting als de gerst in de aar komt.

Kwaliteit+brouwgerst+met+extra+stikstof+beter
© Nieuwe Oogst

Timmer hield zijn pleidooi tijdens de zomerexcursie van de gerstketenpartners verenigd in de stichting Nibem. 'De norm zou zo maar van 80 naar 110 kilo per hectare omhoog moeten', zei hij.

Verouderde norm

Timmer liet in heldere cijfers zien dat de productie sinds 1970 van 4 ton naar 6,5 ton brouwgerst per hectare groeide. Opbrengsten van moderne rassen liggen vaak nog veel hoger, waarbij de eiwitpercentages lager uitvallen naarmate de opbrengst meer is.

De gedeelde gift is een oplossing die legeren van de gerst voorkomt. Een extra gift van 40 kilo stikstof in het aarstadium verhoogt de eiwitgehaltes van gerst met een procent, zodat die voldoet aan de specificaties van de mouters en brouwers.

Eiwit van belang

Te hoge eiwitgehaltes in de gerst is slecht voor de verwerkers, maar de gehaltes neigen steeds meer naar te laag. Volgens August Bekkers van bierbrouwer Heineken is eiwit in de gerst van belang als voeding voor de gist, als versteviger van het schuim en als bron van enzymen die het bier beter en lekkerder maken.

De hogere norm levert volgens landbouwkundigen geen extra stikstof in het bodemwater op, omdat het gewas de stikstof praktisch helemaal gebruikt. Een groenbemester kan na de vroege teelt van gerst de stikstofverliezen voorkomen en past ook in de verduurzaming van de akkerbouw. Toch verwachten de Nibem-leden dat het pleidooi van Timmer moeilijk aan Den Haag te verkopen is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer