6-stappenplan CBL tegen voedselschandaal

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil met een 6-stappenplan voedselschandalen aanpakken. Zo moeten leveranciers met GFSI-erkende kwaliteitssystemen de voedselveiligheid en traceerbaarheid borgen.

6%2Dstappenplan+CBL+tegen+voedselschandaal
© CBL

'Wij eisen van onze leveranciers al dat zij werken met deze standaarden', verklaart CBL-directeur Marc Jansen. GFSI staat voor Global Food Safety Initiative en zijn internationale voedselveiligheidsstandaarden.

'Daarbovenop worden alle producenten van huismerken verplicht de GFSI -module Food Fraud in te voeren. Die moet worden getoetst door onafhankelijke certificerende instellingen. Uiterlijk in 2016 zijn alle leveranciers gekeurd voor deze module.'

Informatie-uitwisseling

CBL wil verder dat iedere leverancier onaangekondigd wordt bezocht en gekeurd. De informatie-uitwisseling over leveranciers in geval van verdenkingen en overtreding van de afspraken en regels is volgens Jansen wenselijk.

'Wij inventariseren de mogelijkheden en de wettelijke kaders van het mededingingsrecht en privacybescherming van informatie-uitwisseling over leveranciers.'

Tijdig aan de bel trekken

Supermarkten en de foodservice dienen eerder en betere informatie van de bevoegde autoriteiten te ontvangen, stelt de CBL-directeur in het 6-stappenplan.

'Om dat te bereiken ondertekenen supermarkten al een convenant met relevante inspectiediensten als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en Interpol.'

Alleen feiten

Bij crises is het volgens Jansen zaak om in de communicatie alleen feiten te benoemen. 'Fictie en emotie horen daarin niet thuis.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer