Nieuwe+impuls+ontwikkeling+bio%2Dkunststoffen
© eigen foto Wageningen UR

Nieuwe impuls ontwikkeling bio-kunststoffen

Voor de komende vier jaar is in Nederland een bedrag van zo'n 3 tot 6 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling van bio-kunststoffen.

Het ministerie van Economische Zaken investeert 3 miljoen euro in het programma. Daarnaast draagt ook het Nederlandse bedrijfsleven bij.

Bij de zogenoemde biobased performance materialen (BPM) gaat het om producten als bio-plastics voor verpakkingen, biobased bouwmaterialen, harsen, textiel en tapijt.

Duurzaam alternatief

De materialen op basis van natuurlijke polymeren, zoals zetmeel, cellulose en chitine, vormen een duurzaam alternatief voor kunststoffen van fossiele grondstoffen.

De biobased materialen zijn toe te passen in de verpakkings-, electronica- en automobielindustrie en daarmee zorgen voor flinke verduurzaming.

Wereldwijde groei

Een recente Duitse studie toont aan dat een wereldwijde groei in biobased materialen met een factor 3,5 wordt verwacht tot 2020, ten opzichte van nu.

Voor de productie van bio-kunststoffen heeft Nederland een uitstekende positie met aanwezige bedrijven als Synbra, Avantium, Rodenburg, Cosun en multinationals als Croda, Corbion-Purac en DSM.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer