Stijgende vraag jeugdzorg bij normale boer

De vraag naar plaatsing van probleemjongeren met een Bureau Jeugdzorg-verwijzing op volwaardige agrarische bedrijven neemt toe. Dat merken jeugdzorginstellingen in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.


Stijgende+vraag+jeugdzorg+bij+normale+boer
© gerard damoiseaux

Pactum jeugd- en opvoedhulp plaatst sinds zeven jaar regelmatig kinderen en jongeren met een indicatie van Bureau Jeugdzorg bij veertig zorgboerderijen.

Het gaat voornamelijk om commerciële zorgboerderijen die hun inkomen uit de zorg halen. 'Voor een groot deel van de jongeren is dit een prima oplossing’, zegt Wim Zwiers van Pactum.

Probleemjongeren

Van jeugdzorginstellingen en gemeenten komt echter steeds vaker de vraag of er ook probleemjongeren kunnen meedraaien op een volwaardig bedrijf.

‘Deze jongeren horen niet thuis op een ‘zorgbedrijf’, maar kunnen in de weekenden of tijdens een tijdelijk verblijf met een gewone boer meewerken’, vindt Zwiers.

‘Een boer is nuchter en straalt autoriteit uit. Juist de houding van agrarische ondernemers: niet praten, maar poetsen, heeft deze groep jongeren nodig.’

Plantenkweker

Ook plantenkweker Joost Sterke uit het Noord-Brabantse Haaren merkt dat er gebrek is aan ruimte op boerderijen. 'Als de ene gaat, staat de andere alweer in de rij.’
De 18-jarige Mitchel rondt zijn verblijf bij Sterke bijna af. Met Sterke zoekt hij nu naar woonruimte bij Haaren.

‘De keuze dat ik in de buurt blijf wonen is een bewuste. Ik ga een driejarige opleiding in de boomkwekerij volgen. Bovendien is de kans om niet meer in aanraking te komen met het blowen en de verkeerde vrienden hier een stuk kleiner.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer