Leg ambitie in vergroeningseisen GLB

In Nederland is de discussie gaande over de invulling van de verplichte vergroening en de effecten daarvan op de biodiversiteit. Hoe flexibel kan de vergroening zijn?

Joris LohmanVeel belanghebbenden in Nederland spraken van de ‘ambitieuze vergroening’ van het nieuwe GLB. Vooralsnog lijkt dat nogal tegen te vallen.
Boeren willen kunnen kiezen uit vergroeningsmaatregelen die het beste bij hun bedrijf passen. Zo zal een van de vragen zijn in hoeverre het telen van vanggewassen mee mag tellen als vergroeningsmaatregel.
De vraag is hier: welke biodiversiteitswinst – een van de speerpunten van het nieuwe beleid – behalen we met het telen van vanggewassen? En welke eiwithoudende (vang)gewassen zijn wel en welke zijn niet van meerwaarde voor de biodiversiteit?
Als Nederland daadwerkelijk een van de koplopers is ten opzichte van andere Europese landen, want het voldoet al aan een groot deel van de vergroeningseisen, dan lijkt me dit een uitgelezen moment om die ambitie in de uitgeklede vergroeningseisen ook tastbaar te maken.

Teleurstelling

Op Europees niveau lijkt de vergroening van het Europese landbouwbeleid uit te lopen op een teleurstelling. Ik hoop dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt en het goede voorbeeld geeft.
De volgende ronde hervormingen is pas over zeven jaar. Zulke kansen komen niet zo vaak voorbij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer