Inloggen bij RVO alleen met eHerkenning

Boeren kunnen vanaf 1 juli alleen nog met eHerkenning inloggen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Om in te kunnen loggen op mijn.rvo.nl (voormalig DR-Loket) is het aan te raden zo snel mogelijk eHerkenning aan te vragen.

Anne-Marie RopsLogt een boer nu in op mijn.rvo.nl, dan wordt hem gevraagd naar gebruikersnaam en wachtwoord. Ook eHerkenning vraagt hierom, maar daarnaast moet de gebruiker nog een extra code invoeren die hij/zij ontvangt via sms of via een token. ‘Is de persoon degene wie hij zegt dat hij is en mag hij doen wat hij doet? Dat is wat eHerkenning controleert en bevestigt’, legt Linssen uit.
eHerkenning is ontwikkeld door de overheid en het bedrijfsleven samen. Steeds hogere eisen aan veiligheid en betrouwbaarheid noodzaakte de overheid om te werken aan een veilig en betrouwbaar inlogsysteem voor haar diensten. eHerkenning is hiervan het resultaat, waar sinds oktober 2010 overheidsdiensten op overgaan. ‘Momenteel zijn onder andere al aangesloten de Kamer van Koophandel, een aantal ministeries, het Omgevingsloket, 31 gemeenten en provincie Noord-Brabant’, vertelt Linssen. ‘RVO volgt per 1 juli.’

Kosten eHerkenning

Groot verschil met het inloggen tot nu toe bij RvO.nl is dat gebruikers moeten betalen voor eHerkenning. Daar zijn goede redenen voor, vindt Linssen. ‘eHerkenning biedt de gebruiker een aantal voordelen. Allereerst is het veiliger en betrouwbaarder dan gebruikers tot nu toe hanteerden om in te loggen bij de overheid. Ten tweede is eHerkenning de sleutel voor het inloggen bij steeds meer overheidsdiensten.’
Van subsidieaanvraag tot de Gecombineerde opgave, steeds vaker heeft een ondernemer eHerkenning nodig. Het makkelijke is dat je met eenzelfde gebruikersnaam en wachtwoord dus op steeds meer plekken kunt inloggen. Die voordelen kosten geld. ‘Voor wat hoort wat; dat principe hanteert de overheid’, zegt Linssen.
Maar de overheid verlangt van ondernemers dat zij allerlei gegevens aanmelden bij diezelfde overheid, staat daar dan niets tegenover vanuit de overheid? ‘Aan de ontwikkeling en invoering van eHerkenning zijn kosten verbonden, die de overheid op zich neemt’, aldus Linssen.
Eerste stap voor ondernemers om per 1 juli in te kunnen loggen bij RVO is het aanvragen van een eHerkenningsmiddel. ‘Verschillende leveranciers leveren eHerkenning, waarbij de onderlinge concurrentie ervoor moet zorgen dat leveranciers elkaar scherp houden’, vertelt Linssen.

Beveiligingsniveau

Er zijn verschillende eHerkenningsmiddelen die elk een eigen beveiligingsniveau kennen. Voor het inloggen bij mijn.rvo.nl heeft de gebruiker beveiligingsniveau 2+ nodig. ‘2+ is redelijk veilig, vergelijkbaar met internetbankieren’, aldus Linssen. ‘Daarbij geldt dat veiligheid niet alleen afhankelijk is van het middel, maar ook van de wijze waarop de eigenaar ermee omgaat.’
Het is nog toekomstmuziek, maar over een aantal jaar heeft iedere burger in Nederland volgens Linssen een ‘digitale sleutelbos’. ‘Met twee of drie middelen, waarmee de burger werkelijk overal in kan loggen. Van Bol.com tot gemeente, Rijk en uitkeringsinstantie. Met als voordeel dat je af bent van de vele wachtwoorden en dat je altijd overal kunt inloggen op de tijd en plaats die jou het beste uitkomt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer