De kriebels krijgen

Het kan nog net, die lentekriebels. Met een vroege bloei en daardoor een vroege ontwikkeling van de gewassen moet het nu mogelijk zijn een redelijke prognose te maken van hetgeen er gaat groeien. Peren geven hier een gewone oogst, daarentegen appels een volle en pruimen een goede. Sommige kersenrassen zijn gesprongen, waardoor geen grote oogst.
Dat is wat ik hier in de omgeving heb gezien. Voorts is er nogal wat hagelschade in mijn omgeving, waardoor het mooie eraf is. Ik denk dat het een vroeg jaar gaat worden met grove vruchten, ook al omdat er voldoende regen is gevallen. Het betekent dat we moeten opletten om niet te laat met de voorpluk te beginnen.
Dat wat betreft de komende oogst. Verder denk ik dat we er niet aan ontkomen dat de regelgeving vanuit Europa ons steeds meer parten gaat spelen. Echter met de verkiezing van twee Nederlandse agrariërs in het Europese parlement, nog wel met voorkeurstemmen, moet het mogelijk zijn verdergaande regels van ons af te schudden. We hoeven, nee we moeten, niet het braafste jongetje van de klas te zijn. Meelopen met de meute, maar wel met het kopje erbij is meer dan voldoende.
Op vakantie in Zeeland las ik in de PZC van 7 juni een stuk van Tommy Wieringa met als kop ‘Roundup’. Het gaat over het toepassen van bestrijdingsmiddelen die de natuur verwoesten, effecten hebben op de volksgezondheid en het feit dat de argeloze burger Roundup zomaar kan kopen.
Ik weet zeker dat boeren een bewijs van vakbekwaamheid moeten hebben om deze middelen te mogen spuiten. Dat ze daarnaast niet meer spuiten dan strikt noodzakelijk, want spuiten kost nu eenmaal geld, is niet meer dan normaal. Volgens mij is zijn redenering achterhaald als hij schrijft over boeren en luie tuinders.
Hij bedoelt natuurlijk de particulier, maar zet wel de argeloze lezer op het verkeerde been. Daar krijg ik dan de kriebels van.
Over kriebels gesproken, ik vraag me af hoe Staatsbosbeheer het in z’n hoofd haalt geld te willen vragen aan verenigingen die een activiteit hebben over de openbare wegen die door hun eigendommen loopt. Als dat zijn beslag krijgt, is de beer los en zullen ook wij boeren tol moeten gaan heffen op fietspaden en wandelpaden in ons mooie cultuurlandschap.
Kriebels krijg ik ook vanwege het feit dat er de laatste tijd zoveel gestolen wordt op het platteland. Van beregeningsinstallaties, tractoren, spuitapparatuur tot aan shovels. Wordt er nog wel op het platteland gepatrouilleerd door de politie, of moeten we terug naar de oude burgerwacht?

Roef van Waarden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer