Arbeidsrecht op de schop

De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de Wet Werk en Zekerheid. Werkgevers krijgen als gevolg daarvan met een aantal veranderingen te maken.

De aanpassingen in het arbeidsrecht waren afgesproken in het vorig jaar afgesloten sociaal akkoord. Ze hebben vooral gevolgen voor werknemers met een tijdelijk contract en voor ontslagprocedures.
Werknemers met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 al na twee jaar recht op een vast contract. Nu is dat nog drie jaar. De tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien, gaat van drie naar zes maanden. Ook wordt de ontslagbescherming van payrollwerknemers verbeterd.
Een andere aanpassing is dat ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid voortaan altijd via het UWV gaat. Alleen ontslag om andere redenen gaat dan nog via de kantonrechter.
De gebruikelijke ontslagvergoeding vervalt. Werknemers die ten minste twee jaar in dienst zijn geweest, hebben recht op een zogenoemde transitievergoeding. Die is onder meer te gebruiken voor scholing om over te stappen naar een andere baan.
Voor kleine bedrijven komt er een overgangstermijn. Zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding (maximaal 75.000 euro) betalen als zij personeel gedwongen moeten ontslaan vanwege een slechte financiële situatie.
Van mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, wordt verwacht dat ze al het beschikbare werk aanvaarden. Als mensen dan minder loon krijgen dan de WW-uitkering bedraagt, wordt dat bedrag aangevuld vanuit de WW.

Afspraken uitgevoerd

LTO Nederland was vorig jaar een van de ondertekenaars van het sociaal akkoord. Voorzitter Albert Jan Maat noemt het een goede zaak dat de afspraken nu worden uitgevoerd, al is hij niet over alle onderdelen even enthousiast. Hij raadt boeren en tuinders met personeel aan om zich de komende tijd goed op de hoogte te stellen van de veranderingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer