Bietenteelt+mogelijk+dankzij+sturen+kwel
© nieuwe oogst

Bietenteelt mogelijk dankzij sturen kwel

Op een laag perceel in een veengebied nabij Exloo heeft Erik-Jan Zikken nooit bieten kunnen telen. Kwelwater was het probleem. Dankzij regelbare drainage kan dat dit jaar wel.

In het kader van een pilotproject van waterschap Hunze en Aa’s is bij het Achterste Diep nabij Exloo vorig jaar een perceel van 15 hectare gedraineerd.

Met de regelbare drainage is de grond beter begaanbaar en is inklinking van het veen te beperken.

Veenoxidatie

Een hogere grondwaterstand vertraagt de veenoxidatie. Voor de bewerkbaarheid van een perceel is het echter van belang dat het waterpeil lager is.

Regelbare drainage kan een oplossing bieden omdat de grondwaterstand in het seizoen directer te beïnvloeden is.

Drie stuwen

Bij Zikken monden de drains uit in een sloot met drie stuwen. Deze zijn nodig om het hoogteverschil van ongeveer 1 meter in het perceel op te vangen. Met de stuwen is zoveel kwelwater vanuit de Hondsrug vast te houden dat het grondwater overal op een diepte van ongeveer 80 centimeter zit.

Zikken ziet duidelijk voordelen. ‘Door de andere gewassen die we nu kunnen telen, de betere oogstomstandigheden en de verbeterde structuur van de grond is de regelbare drainage misschien in drie jaar al wel terug te verdienen.’

Praktijknetwerk

Het pilotproject is donderdag bekeken door het praktijknetwerk Regelbare Drainage. De bijeenkomst is bedoeld om Veenkoloniale akkerbouwers kennis te laten maken van de mogelijkheden van regelbare drainage.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer