Plan voor alternatieven metam-natrium

Er komt op initiatief van de sector een zogeheten aanvalsplan om alternatieven voor het grondontsmettingsmiddel metam-natrium versneld te ontwikkelen.

Plan+voor+alternatieven+metam%2Dnatrium
© Nieuwe Oogst

Bij het initiatief van LTO Nederland en de KAVB zijn een brede groep partijen betrokken variërend van primaire sector tot onderzoek en van overheid tot bedrijfsleven.

In het plan wordt ingezet op onderzoek naar biologische grondontsmetting gekoppeld aan preventieve maatregelen om besmettingen te voorkomen. Ander aandachtspunt is de technische mogelijkheid om de bodem luchtdicht af te dekken.

Binnen twee jaar

Doel van het aanvalsplan om binnen twee jaar effectieve alternatieven te ontwikkelen die voor de praktijk beschikbaar zijn. Daarvoor zal de sector verschillende onderzoeksvoorstellen indienen bij de overheid onder het topsectorbeleid.

Het bedrijfsleven neemt zelf een deel van de financiering van het betreffende onderzoek voor zijn rekening en vraagt naar rato ook een bijdrage van de overheid.

Laatste redmiddel

Voor de korte termijn ziet de sector geen volwaardig alternatief voor metam-natrium. Wel biedt de inzet van aaltjesbestrijdende gewassen als Tagetes vanaf 2015 kansen voor enkele specifieke aaltjesproblemen.

De sector ziet chemische grondontsmetting als laatste redmiddel en wil het gebruik ervan beperken binnen de veiligheidsgrenzen die het Ctgb nog moet vaststellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer