Zeeuws beheerplan

Middelburg - Provincie Zeeland heeft wijzigingen doorgevoerd in haar Natuurbeheerplan en dit ter inzage gelegd. Vanuit het veld klinkt zowel lof als een enkele kanttekening.

Het gewijzigde plan sorteert duidelijk voor op de jaren 2015 en 2016. Dan wordt het beheer van akkerranden, weidevogelgebieden en bloemdijken door agrariërs geconcentreerd in zogenoemde kerngebieden. Ook kunnen de beheerders zich richten op het beheer van rustgebieden voor kustvogels, landschapsbeheer voor erfvogels en wellicht ook het onderhoud van natuurvriendelijke oevers. De plannen voor het nieuwe agrarisch natuurbeheer worden de komende maanden samen met de agrarische natuurverenigingen verder uitgewerkt.
De plannen die nu ter inzage liggen, bieden de Zeeuwse boeren kansen, constateert Rinus van ’t Westeinde, voorzitter van het platform agrarisch natuurbeheer Zeeland. ‘De uitbreiding van de beheermogelijkheden is natuurlijk een kans voor boeren die lol hebben in natuurbeheer. Erfvogels, landschapselementen en de kamsalamander: wie wil, kan ermee aan de slag.’
Een punt van zorg noemt Van ’t Westeinde ook. ‘Het plan kijkt nadrukkelijk naar waar welke vorm van natuurbeheer het meest effectief is. Op zich goed natuurlijk, maar sommige agrarische natuurbeheerders van het eerste uur vissen naast het net. Gronden van mensen die graag met agrarisch natuurbeheer bezig willen zijn en de gronden waar beheer mogelijk is, komen niet overeen, en dat is jammer.’
Verspreid over Zeeland vinden de komende weken drie regionale inspraakavonden plaats. Daar kunnen zowel individuele ondernemers als vertegenwoordigers van ANV’s, gebogen over gebiedskaarten, hun visie op de gewijzigde plannen geven. Via de website van de provincie Zeeland zijn de plannen ook in te zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer