Voerjongens letten scherp op PED-virus

De extra eisen die de EU stelt aan import van bloedplasma om insleep van de uiterst besmettelijke varkensziekte PED te voorkomen, hebben geen directe gevolgen voor de productie van varkensvoer. Wel zitten voerfabrikanten op het vinkentouw om risico’s te voorkomen.

Berrie Klein SworminkPlasma van varkensbloed kan een rol spelen bij de verspreiding van het PED-virus. Daarom stelde de Europese Commissie begin mei extra eisen aan de invoer van varkensbloed dat bestemd is voor de veevoerindustrie. Fabrikanten van varkensvoeders melden dat die extra EU-eisen hen niet rechtstreeks raken. Ze gebruiken namelijk bijna altijd bloedplasma dat in de EU is geproduceerd.
‘Tegelijkertijd zijn voerfabrikanten enorm op hun hoede. Iedere voerfabrikant maakt zijn eigen afweging. Maar iedereen heeft er alle belang bij om een eventuele verspreiding van het virus te voorkomen’, zegt directeur Henk Flipsen van Nevedi, de brancheorganisatie van de Nederlandse diervoederindustrie.
Wetenschappelijk is nog niet aangetoond dat het virus zich werkelijk via bloedplasma kan verspreiden, geeft Flipsen aan. Binnen Platform Varkensketen, waarvan Nevedi een van de partners is, hebben partijen afgesproken om elkaar goed te informeren. ‘Zodat we gezamenlijk het risico zo klein mogelijk maken dat PED binnen de EU opduikt en zich daar verspreidt’, zegt Flipsen.
Vorige week kwam naar buiten dat voerfabrikant ForFarmers Hendrix stopt met het verwerken van bloedplasma in biggenvoeders. Nutritionist René Bonekamp benadrukt dat deze beslissing al enkele maanden geleden is genomen en niets te maken heeft met het voorkomen van PED-verspreiding.
‘De vraag naar voeders met bloedplasma is beperkt’, vertelt Bonekamp. ‘Diverse varkenshouders doen mee aan kwaliteitsconcepten waarbinnen het gebruik van grondstoffen van dierlijke herkomst niet is toegestaan. Omdat het maken van kleine charges niet past bij onze eisen voor kwaliteitsborging, hebben we besloten om biggenvoeders met bloedplasma uit het assortiment te halen.’
Collega-voerfabrikant Agrifirm Feed meldt geen bloedplasma in biggenvoeders te gebruiken. Ook Denkavit laat weten dat er voor de Nederlandse markt niets verandert, omdat het bedrijf hier vrijwel geen biggenvoer afzet waarin bloedplasma is verwerkt.
‘Wij verwerken al jaren andere hoogwaardige eiwitbronnen’, vertelt Ard van Enckevort, technisch manager Denkapig. ‘Alleen op verzoek van bepaalde klanten - met name van buiten Nederland - wordt bloedplasma verwerkt. Het gaat daarbij om plasma van Europese herkomst, wat als veilig wordt gezien. Overigens volgen we hierbij het Nevedi-standpunt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer